Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os bare gå hele vejen og genindføre gabestokken

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Genindfør gabestokken

Lars Møller

Når en morder efter 10-14 års fængsel bliver løsladt, plejer vi at hævde, at afsoningen har udvisket forbrydelsen, og den løsladte skal komme videre med sit liv. Dette gælder dog ikke med dem, der af folkedomstolen bliver dømt for sexisme, racisme eller noget andet forfærdeligt. Selvom de ikke har overtrådt loven, følger deres brøde dem for evigt.

Det gælder f.eks. udenrigsminister Jeppe Koefod (S), der for 12 år siden kvajede sig grusomt. At han efterfølgende undskyldte og fik prøvet sin sag hos vælgerne, gør ingen forskel. Forbrydelsen, som ikke var en forbrydelse, er uafvaskelig. Groft sagt skal derfor foreslå, at dem der dømmes ved folkedomstolen fremover tilbringer 10 – 12 år i en gabestok, indtil delinkventen fatter, at han m/k ikke længere er en del af samfundet.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Habilitetsliderlighed

Peter Nedergaard

Trafikstyrelsen er et sted med entreprenante mennesker. En læge var ansat her, indtil hun blev bortvist, fordi hun på en og samme tid skulle føre kontrol med pilotgodkendelser, som lægerne udsteder, samtidig med, at hun havde en privatklinik, hvor der var ansat flere læger til at udstede de tilladelser, som hun – denne gang som læge i Trafikstyrelsen, forstås – selv skulle godkende.

Nu er det kommet frem, at en kontorchef i samme styrelse med ansvar for, hvor droner må flyve, selv ved siden af jobbet i styrelsen er administrerende direktør i et firma, der udvikler radarsystemet til at overvåge droner med. Skal området for droneflyvning udvides, hvad firmaet gerne ser, skal det godkendes af selvsamme direktør – denne gang qua kontorchef i Trafikstyrelsen. Hvad skal vi da også med al den gammeldags habilitetsliderlighed og retsstatsfetichisme?