Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad Clint Eastwood rydde op i Sverige

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Wild East

Peter Nedergaard

I gamle dage havde vi Det Vilde Vesten i USA, hvor skydevåben florerede og kuglerne fløj om ørerne. Forskellige skydegale bander bekæmpede hinanden. Tilmed blev en sheriff dræbt fra tid til anden, og hele byer blev lovløse. Det findes ikke længere.

Til gengæld har vi Det Vilde Østen i Sverige lige på den anden side af Øresund. Landet har mordrekord i Europa. Der findes lovløse byområder i for eksempel Göteborg, hvor bander stort set bestemmer, hvad der er ret og vrang. Nu er man også begyndt at skyde politibetjente i Sverige.

Er det ikke på tide, at Clint Eastwood kommer på besøg hinsidan og får ryddet op?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Dannebrog

Hans Hauge

En stud.mag., der sikkert får SU, kalder sig forfatter. Ingen kender ham. Han skriver et gakket indlæg til Politiken. Det handler om, at han synes, Dannebrog er nationalistisk og racistisk og alt andet, som alle fra EU til UEFA er imod. Det er en madding. Hvem bider på? Den store fisk: DRs Deadline. Og ’forfatteren’ glæder sig og møder selveste Pia Kjærsgaard. Det er da public service af høj klasse.

’Forfatteren’ får point og står nu stærkt til godt med kunststøtte ved næste uddeling. Det besynderlige er, hvorfor ’forfatteren’ vil skrive på det modersmål, der er skabt af nationalismen. Heldigvis vil hans bidrag til nationallitteraturen snart være glemt, og forfatteren får sig en gymnasielærerstilling, men vi håber ikke, at han skal undervise i symbolers brug og betydning, for det ved han ikke noget om.