Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Kronprinsesse Mary er blevet højreekstrem

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Folk-der-føder-center

Eva Selsing

Der er noget galt med kronprinsesse Mary. Det er, som om hun er blevet gammeldags igen. Det gik ellers lige så godt: Hun har involveret sig i alle mulige feministiske dagsordener for piger og kvinder i ledelse (drenge og mænd fortjener slet ikke samme opmærksomhed fra Kongehuset, det siger sig selv). Hun har været hovedtaler på Copenhagen Pride Show og har åbenlyst annammet den skønne, venstreradikale regnbueideologi helt og aldeles.

Men så kunne man forleden pludselig se Hendes Kongelige Højhed stå og klippe et rødt bånd på Herlev Sygehus’ nye – hold nu fast – »Kvinde-Barn-Center«. Altså, undskyld os, men dét er da fuldkommen højreekstremt! Ved Herlev Sygehus og Kronprinsessen ikke, at mænd også føder? Det er så heteronormativt, at vi får ondt i vores socialt konstruerede æggestokke af bare at tænke på det.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Pape Poulsens hate crime

Hans Hauge

Hvorfor står en konservativ formand, Søren Pape Poulsen, og tager afstand fra »hate crimes«? Han kan da dansk. Men han er så enig med Enhedslisten. De hader begge had. Har han mon læst Judith Butler, der er ophavsmand til dette amerikanske fænomen? Pape Poulsen ved ikke rigtig, hvordan man definerer en »hate crime«. Han har jo været justitsminister. Han må da i det mindste vide, at had er bagsiden af kærlighed. Had er åbenbart et ’motiv’, der gemmer sig bag en masse forskellige kriminelle handlinger. Ligesom der kun er én gud, er der kun ét motiv. Had er det eneste motiv. Uanset hvad en kriminel gør, er det motiveret af had. Ikke vrede, frygt, angst, utilfredshed, politisk uenighed, afsky, lede, lidenskab, viden, tro – alt kan reduceres til ’had’. Problemet er, at der aldrig er et eneste menneske, der har set et motiv. Motiver er ren mystik. Motiver er spøgelser. Dem jager EL og Pape Poulsen sammen – om dagen.