Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Kristian Thulesen Dahls skingre toner når nye højder

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skueprocessen

Jarl Cordua

Forleden overhørte Groft sagt, hvordan en harm Kristian Thulesen Dahl om de sammenbrudte genåbningsforhandlinger slog fast, at »det har været en skueproces«. Groft sagt erindrer sig tidligere skueprocesser såsom Moskva-processerne i 1930erne, hvor Stalin lod sine gamle partifæller udrense ved fabrikerede anklager, som de gennemtævede tiltalte tilstod for siden at forsvinde i Gulag-lejrsystemet. Skueprocesser var også en disciplin, som Maos Kina og nazisterne excellerede i, hvor på forhånd dødsdømte regimemodstandere måtte erklære deres skyld.
Man må forstå på Thulesen Dahl, at når justitsminister Nick Hækkerup meget uelegant beder blå floks forhandlere om at logge af Teams, så indtager han åbenbart en rolle som Andrej Vysjinskij eller Roland Freisler.

Groft sagt bemærker, at det nok er et varsel om, hvor skingre toner som Thulesen Dahl kan nå, inden hans tid som DF-formand ender. Det ligner nye rekorder, der er omvendt proportionale med DFs vælgeropbakning i meningsmålingerne.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Addr

Eva Selsing

De er helt klar ovre i de Radikale. Der bliver gramset og drukket og overtrådt grænser. Lige indtil nogen kommer i tanker om, at det ikke var okay, og så må Morten Østergaard gå på stressferie og forlade politik. Manu Sareen, tidligere kristendomsafskaffelsesminister, har håndteret lummerheden meget bedre. Han er blevet sexolog og laver nu et eller andet projekt sammen med Danmarks ukronede dronning af kunsten at gøre sex til noget offentligt og dermed klinisk usexet: J. Ørting. Sareen udtaler, at det ’pirrer ham’. Groft sagt har ikke turdet erkyndige sig om, hvad det helt præcist er, der har denne effekt på det radikale gemyt.

Men kære Manu Sareen. Må vi ikke nok, pretty please, blive fri – helt fri, i hver en mulig verden – for at høre om, hvad der pirrer dig og hvorfor? På forhånd tak fra alle os, der skal leve med denne viden bagefter.