Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Kriminelle i alle lande, foren jer!

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kriminelle i alle lande, foren jer!

Peter Nedergaard

Et stort flertal i Folketinget har nu vedtaget, at fængselsdømte ikke længere kan få dansk statsborgerskab. Venstrefløjen er skuffet. Er det ikke at holde de kriminelle for nar, når det danske samfund ikke vil give dem statsborgerskab? Kriminalitet er jo en slags oprør mod ringe sociale vilkår i samfundet. Sådan lidt halvrevolutionært. Tænk for eksempel på alle de lækre varer, som de danske butikker disker op med. Eller hvad med de flotte biler? Og indbyder danskere ikke selv til at blive overfaldet? Man retter bager for smed, når kriminelle ikke kan få statsborgerskab, ville de venstreorienterede sige, hvis de kendte til det danske sprogs vendinger. Den venstrefløj, som engang mente at repræsentere det retlinede proletariat, er nu tilsyneladende talsmand for kriminelle i alle lande.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hellere Gejl end Grundtvig

Hans Hauge

Torsten Gejl, Alternativets enlige repræsentant i Folketinget, kan se frem til stor fremgang. Han har fået både folkeskoler, friskoler, højskoler og andre skoler med sig i et organiseret angreb på regering og folketingets flertal. Nok er nok. Det skriver en lang række topskolefolk i en kronik her i avisen om en ny gruppe mennesker, der hedder »unge med flygtningebaggrund«. Også grundtvigianerne støtter nu Gejl. Det lysner for Alternativet. Hellere Gejl end Grundtvig, for Grundtvig var jo alt for dansk, og det er farligt at »kaste« diskussionen om danskhed ind i debatten. Hvad er skolens formål? De har opfundet et nyt ord: »Ordentlighed«. Det skal disse ordentlige lærer indoktrinere eleverne. Når nu flertallet af danskerne – bortset fra Gejl og skolelederne – ikke er ordentlige, skal fremtidens vælgere være det. Hvis det ikke sker, »forvitrer« forpligtende fællesskaber. Ja, det må vi da håbe, de gør. Dannelse betyder at blive frisat fra disse klæbrige fællesskaber og blive hin enkelte.