Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Kølns kvinder husker bedst Merkel for hendes grænseløse gæstfrihed

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grænseløs gæstfrihed

Christian Marcussen

Det tyske valg er netop slut. Socialdemokraterne (SPD) blev størst, og den afgående kansler Merkels konservative parti fik det dårligste valg siden Anden Verdenskrig.

Således endte Merkels 16 år lange æra. I den anledning er aviser og medier fyldt med spørgsmål om Merkels eftermæle, og hvad hun vil blive husket for.

Groft sagt vil især huske Merkel for hendes grænseløse gæstfrihed, da hun i 2015 under et besøg på et asylcenter slog ud med armene og erklærede »wir schaffen das« – på dansk: »Vi klarer den.«

Herefter tog Tyskland imod en million flygtninge.

Allerede nytårsaften samme år kunne man i Tyskland fejre mangfoldigheden på behørig vis. Særligt i Køln, hvor hundreder af udenlandske mænd begik seksuelle overgreb – herunder voldtægt – mod over 1.200 kvinder. Det var næppe nogen rar oplevelse for kvinderne, men altså … De klarer den.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Neoliberale Enhedslisten

Peter Nedergaard

Enhedslistens hjemmeside er man ude efter det dårlige arbejdsmiljø på arbejdspladserne. Det er udtryk for neoliberalisme, individualisering og afdemokratisering. De bagvedliggende årsager er manglende fællesskab og solidaritet. Det vil Enhedslisten gøre noget ved.

Nu ved vi hvordan. Arbejdstilsynet kom i april forbi Enhedslistens landskontor. Her konstaterede man, at op mod halvdelen af de ansatte følte sig stressede. Flere var langtidssygemeldte. Samarbejdet mellem ansatte og ledelse »er konfliktfyldt og bærer præg af manglende tillid og en oplevelse af krænkende handlinger«. Blandt andet i form af »negativ omtale af kollegaer, irettesættelser samt direkte tilkendegivelser af, at NN (navnet er overstreget i aktindsigten, red.) ikke er ønsket på arbejdspladsen,« står der i rapporten.

Vil Enhedslisten blot selv vise, hvad usolidariske og 'neoliberale’ arbejdspladser går ud på?