Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Klimanationalisterne i Danmark har sejret ad helvede til

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nationalistiske fejlslutning

Peter Nedergaard

I Danmark foregår der en intens kamp om de klimapolitiske målsætninger. Klimaaktivister kræver flere begrænsninger i udslippet af danske klimagasser. Folketingspolitikere angriber regeringen for at gøre for lidt. Alt sammen sker under den antagelse, at Danmarks indsats batter noget. Viden om, at klimaproblemerne er rent globale, er væk. Viden om, at Danmarks samlede klimabelastning kun udgør 1/1000 del af verdens samlede udslip af klimagasser, høres sjældent. Vinklen på klimapolitikken er ofte rent national. Det glemmes, at Kinas beslutning om ikke længere at finansiere kulkraftværker udenlands, sandsynligvis betyder mange gange mere for klimaet end Danmarks samlede klimaindsats. Foreløbig har klimanationalisterne i Danmark sejret ad helvede til – skidt.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Medaljer

Lars Møller

I forbindelse med et samråd om forsvarsminister Trine Bramsens (S) ageren i forbindelse med begivenhederne i Afghanistan havde ministeren sikret sig støtte fra en solid socialdemokratisk delegation. Den skulle fungere som mobil reserve og dæmpe gemytterne, hvis de løb løbsk, og ignoranter kritiserede forsvarsministeren, hvis opførsel og ageren jo som bekendt har været eksemplarisk. Knubbede ord blev imødegået af de medbragte socialkammerater, og især Anette Lind (S) udmærkede sig ved tapre forpostfægtninger. Helt enestående mente hun, at ministeren fortjente en medalje for at tage på arbejde en søndag! Groft sagt er selvfølgelig helt enig. Ministerens offer ligger på linje med de afsavn og lidelser, som Danmarks udsendte til alle tider har påtaget sig for at løse de udpegede opgaver. Trine må have en medalje.