Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Karsten Lauritzen er som Johannes Døber

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mand råber i ørkenen

Jarl Cordua

Tidl. skatteminister Karsten Lauritzen (V) forsøgte forleden at slå et slag for skatteborgernes hedeste ønske, nemlig et forenklet skattesystem, som de har en chance for at begribe. Ikke ulogisk pegede han derfor på, at jo mere enkelt et skattesystem man har, jo lettere og billigere er det at understøtte IT-mæssigt, og så er meget jo vundet ihukommende det aktuelle sammenbrud i SKAT.

Imidlertid er Lauritzen pessimist, for når han som skatteminister gentagne gange talte for enkle regler, ja, så var der ingen på Christiansborg, der bed til bolle. Det er kun i skåltalerne og Folkemøde-debatterne. Når det kommer til stykket, prioriterer man politiske hensyn over forenkling af skattesystemet, måtte Lauritzen konstatere.

Groft sagt ser Lauritzen tage skikkelse som Johannes Døber, der råber i ørkenen og beder om at jævne Herrens – og SKATs – veje.

Ursäkta

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der sker ting og sager i Sverige. Forleden var statsminister og socialdemokrat Stefan Löfvén ude og sige, at den massive bandevold i landet ikke skyldtes indvandrere. Som at høre Politiken i 1990erne eller værdiliberale i dag. Udtalelsens latterlighed er selvfølgelig nem at gøre grin med, men en anden svensk politiker, Ulf Kristersson, fra det konkurrerende parti Moderaterne, tog bolden op og udsendte ikke så længe efter en art historisk undskyldning til Sverigedemokraterne og alle de andre slemme, fædrelandskærlige typer:

»I det omfang, mit parti har bidraget til at smæde eller fryse de stemmer ud, som ønskede og vovede at løfte problemerne, så fortjener de min og mit partis uforbeholdne undskyldning.«

Nu er Kristersson et klægt væsen, så man skal måske ikke lægge for meget i det. Men ordene står der dog. På det punkt er Sverige foran os. Hvem ville have troet det?