Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Kan Det Danske Akademi da ikke få lebensraum og frihed for andre holdninger end sine egne?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Og så var der historien om Den Danske Forening, eller hvad de kalder sammenrendet af mimrende kulturradikalere, der krævede lebensraum og frihed for andre holdninger end deres egne. Suzanne Brøgger, Jens Smærup, Ida Jessen og Astrid Saalbach har meldt sig ud af foreningen, fordi en kvinde ved navn Marianne Stidsen også er medlem. Stidsen har, som den vel nok eneste danske forsker, kritiseret #MeToo-bevægelsen, og det må man ikke, synes de fire forfattere. Derudover har fire andre underskrevet en mistillidserklæring og krævet at Stidsen trækker sig.

Det er selvfølgelig ingen overraskelse, at de nævnte ikke tåler andre holdninger. Sådan er den lukkede ånd jo. Nej, det, der egentlig må undre er, 1) at Stidsen fortsat er ansat på Københavns Universitet selvom hun ytrer sig ikke-venstreorienteret og 2) at det først sker nu, at Brøgger og co. reagerer. De har jo delt klub nogen tid – hvorfor satte de ikke i gang med deres åndelige autodaféer og høtyve og brændende kors noget før?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Boykot Israel – sådan da

Peter Nedergaard

Den danske organisation »Boykot Israel« går sådan rent principielt ind for, at alt fra Israel boykottes. Undtagelsen skulle da lige være, hvis det var, at Israel fandt på noget, som man virkelig havde brug for. En eventuel israelsk vaccine mod covid-19 bør således ikke boykottes, ifølge organisationen. Man vil »selvfølgelig ikke stå i vejen for, at en effektiv vaccine skulle nå frem til palæstinenserne, så vi kunne redde liv. Uanset hvilket land i verden, der måtte udvikle sådan en, går vi selvfølgelig ind for at redde liv. Også selvom det måtte være en pr-sejr for et af de værste lande i verden,« siger organisationens talsperson, Irene Clausen, til Kristeligt Dagblad.

Groft sagt er enig. Vi er alle mennesker. Og der er ikke noget så menneskeligt som principper solgt fra en butik, der sælger elastik i metermål.