Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Jøderne i Frankrig er stumme af forbløffelse

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skæv mand blev aldrig tiltalt

Bent Blüdnikow

Der tales meget om antisemitisme, og Dronningen nævnte også jødehadet i sin nytårstale. Det er fint, for også i Danmark har vi set jødehad dukke frem, som da 84 sten blev overmalet på Randers' jødiske begravelsesplads.

Men hør så denne vanvittige historie fra Paris. I 2017 blev en 66-årig jødisk kvinde, Sarah Halimi, myrdet. Gerningsmanden var en muslimsk nabo, som tæskede hende til døde. Han råbte sætninger fra Koranen, mens han slog hende og bagefter smed han Halimis lig ud af vinduet. Men gerningsmanden blev ikke stillet for retten, fortæller medierne 19. december 2019. Retten besluttede, at gerningsmanden var i en hashrus, da han begik mordet, og da han har accepteret afvænning, undgår han retsforfølgelse.

Jøderne i Frankrig er stumme af forbløffelse og frygter, at der vil ske flere mord, for tidligere er andre mord på jøder sket uden retsforfølgelse. Så mens politikere i Europa taler om den voksende antisemitisme, sørger retten i Paris for, at morderen går fri.

Styrt kolossen

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Rigspolitiet er blevet en kolos med 1.900 personer, som bør væltes ved næste politiforlig. Det er alle rettænkende partier klar til.

Oven i købet kan justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyse, at Rigspolitiets organisation hænger dårligt sammen med den »nære tilgang« til borgerne. Tyngden i politiet skal være på gaden, ikke i stabsfunktioner i kolossen. Groft sagt hylder endnu en gang udfoldelsen af politisk handlekraft kombineret med total uvidenhed.

Formålet er at få flere politifolk på gaden, så de ikke sidder og feder den på kontorerne. At langt størstedelen af de 1.900 ikke er uniformerede politifolk, er af mindre betydning. At de beskæftiger sig med cyberkriminalitet, internationale opgaver mv. er helt uvedkommende. Lad os endelig styrte kolossen. Det gik jo fint med Skat.

Rent barbari

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Så har den farlige, onde, grimme og ekstremt ekstremistiske D. Trump været på krigsstien igen. Amerikanerne har nemlig i et luftangreb slået en iransk general ihjel. Og ikke bare hvem som helst – den ihjelslåede var nummer 2 ved magten i Iran.

Groft sagt har fået fingre i en særdeles redelig journalistisk analyse af sagen, begået af hr. DR-korrespondent Lars Bias Hansen. Den lyder sådan her:

»Jaja, generalen har tusinder af menneskeliv på samvittigheden, men gør det, at vi andre skal opføre os som barbarer? Vi skriver 2020 nu, og så kan man altså ikke bare rende rundt og slå folk ihjel i udlandet. Det er meget primitivt, typisk Trump og så minder det om 30erne. Han ligner også Hitler, men med hæsligt, orange hår.

Kunne vi ikke få lidt medmenneskelighed ind i udenrigspolitikken og stoppe med at opføre os som børn? Man må kunne tale med de rare mennesker i Iran. Men på en ordentlig måde. Jeg minder om, at vi har ytringsRET, ikke ytringsPLIGT. Samarbejdspolitik, kompromis og interkulturel forståelse. Alt det, Trump ikke er, skal vi være. Når han går lavt, går vi højt. Det var nyhederne, tak for i dag.«