Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Jesus krænkede alt og alle i sin samtid

Professor Peter Nedergaard til Groft sagt Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bigum Claus Bigum

Gudbevares

Peter Nedergaard

Stefanskirken på Nørrebro har ophængt et stort banner uden for kirken (med reference til Eskimo-is-bataljen, forstås): »Jesus spiste ikke is med navne, der krænkede andre mennesker,« står der. Jaså. Jesus krænkede da alt og alle i sin samtid med sit radikalt anderledes budskab om Gud og menneskers omgang med hinanden. Han gik endda i døden på et kors, fordi han ikke ville bide sin ret til udbrede sine tanker i sig. Stefan (som kirken er opkaldt efter) var desforuden den første kristne martyr, som myrdedes, fordi han insisterede på at viderebringe Jesu krænkende budskab. Kors hvor gør folkekirken sig gebommerligt ligegyldig, når den tyr til at benytte Eskimo-is-sagen i den politiske korrektheds tjeneste!

Forbudte frie tanker

Christian Marcussen

For et par uger siden underskrev ca. 150 amerikanske kendis-intellektuelle et fælles brev med titlen »A Letter on Justice and Open Debate«. I højtidelige vendinger blev der advaret om, at ytringsfriheden og den frie debat var truet. Brevet var en tiltrængt bredside mod »cancel culture«, censur og politisk korrekthed.

Groft sagt erfarer, at der gik ca. 47 sekunder fra brevet blev offentliggjort, til de første underskrivere havde trukket sig. F.eks. transaktivisten Jennifer Finney Boylan, som støttede brevets idealer om fri debat og tankefrihed, lige indtil hun opdagede, at Harry Potters mor, J.K. Rowling, også havde skrevet under. Rowling har nemlig luftet det umoderne og forbudte synspunkt, at biologiske mænd stadig er mænd, selvom de føler sig som kvinder. Og så langt rækker den frie tanke naturligvis ikke.