Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Israel er igen på krigsstien med sin brutale behandling af palæstinenserne

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den onde jødestat, igen

Eva Selsing

Så er Israel igen-igen på krigsstien med sin brutale behandling af palæstinenserne. Det er fordi, jøderne tror, de har ret til landet, at de opfører sig sådan. Og hvordan det så? Ja, det skal vi hurtigt få afklaret: Den palæstinensiske LGBT-gruppe, al Qaws, har fået forbud mod at afholde aktiviteter på Vestbredden. Hvad mener I?

Altså, det er godt nok det palæstinensiske selvstyre, der har udstedt forbuddet, men det må være en detalje. Det kan ikke være anderledes, end at det er israelerne – Mossad! – der står bag. Og selv hvis det ikke er, er det et tegn på, at Israel skal boykottes. Det går jo ikke, at der er så levende en LGBT-kultur i Tel Aviv, når palæstinenserne ikke må få det samme. Dér ser I resultatet af højrebølgen og Trump og Brexit og kapitalismen. Beklager, venner, men det hele hænger sammen.

Sig undskyld

Søren Pind

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I denne undskyldningens tid slår det Groft sagt, at tiden må være kommet med et krav om en undskyldning for inuits imperialisme. Set i lyset af Trumps nylige ønske at erhverve sig Grønland.

I 900-tallet kom nordboerne til Grønland og skabte der grundlaget for, at Grønland siden har tilhørt det danske rige. Først i 1100-tallet kom inuit til verdens største ø og myrdede og dræbte angiveligt nordboerne, der en tid forsvandt. Denne historiske uret rettede internationale institutioner siden op på, og selv Norges forsøg i det 20. århundrede på at frarøve det danske rige overhøjheden over Grønland blev afvist. Grønland er dansk.

Men i vejen for at afstå Grønland til Amerika står altså et hævdet krav fra den befolkningsgruppe, der i 1100-tallet slagtede de venlige og fredelige nordboer. Groft Sagt ser frem til en undskyldning for den ubehagelige imperialisme og det ondsindede menneskesyn, de pågældende massakrer var udtryk for.

Kombinationen

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Retsordfører Peter Skaarup (DF) mener, at den bande uromagere, der har etableret sin egen junglelov i Sigynsgade på Nørrebro, skal stoppes. De chikanerer og terroriserer alle i området, og nu må politiet tage fløjlshandskerne af og slå utøjet ned.

Alternativets Sikandar Siddique, der selv er opvokset på Nørrebro, mener derimod, at det drejer sig om tillid, fordi de unge mennesker er svigtet enten af systemet eller forældrene, og selv om uromagerne ifølge Lars Aslan Rasmussen (S) er uintegrerede indvandrerdrenge, har problemet ingen farve.

Groft sagt vil foreslå, at man kombinerer de forskellige synspunkter og etablerer en politiovervåget zone, hvor ballademagerne kan have tillid til at få serveret knippelsuppe og blomkålsører, hvis de ikke opfører sig ordentligt.