Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Intet er sossernes fejl. Regeringen er bare tonedøv

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tonedøv

Lars Møller

De seneste begivenheder underbygger, hvor tonedøv regeringen egentlig er. Salget af Københavns elnet faldt til jorden, da Socialdemokratiet overraskende sprang i målet efter at have deltaget i hele processen. Finansminister Kristian Jensen (V) mente, at Socialdemokratiet havde nået et populistisk lavpunkt.

Eksperter mener, at nationens troværdighed som investeringsland er på spil, og det kan koste Danmark dyrt. Finansordfører Benny Engelbrecht (S) afviser, at forløbet skulle få konsekvenser. Desuden burde man have kendt partiets synspunkter. Henrik Sass Larsen (S) havde i en kongrestale i 2017 klart givet udtryk for partiets holdning, ligesom en 2. suppleant til folketingsgruppen under en kongres for løgdyrkere i 2016 havde gjort det samme. Regeringen er bare tonedøv.

Målrettet pension, tak!

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Groft sagt synes, at man bør udvide Socialdemokratiets forslag om målrettet pension til fysisk og psykisk belastede til også at dække andre værdigt trængende grupper, som ikke opnår det gennemsnitlige antal år som pensionister. For det første dør mange rygere før tiden.

Vi foreslår derfor en pensionsalder på 60 år for alle, som efter et lungetjek kan godtgøre, at de har røget mindst 30 år. For det andet bør man efter samme model give tidlig pension til alle, som har skrumpelever efter konsumption af over 21 genstande ugentligt i samme antal år.

Endelig dør mænd cirka fire år før kvinder i gennemsnit. Derfor bør alle mænd kunne pensioneres samme antal år før kvinderne. På behændig vis vil alle undergennemsnitlige dermed blive overgennemsnitlige, når det drejer sig om antal år på pension!

Frikendt

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den finansielle vagthund, Finanstilsynet, frikender sig selv for samtlige kritikpunkter i den omfattende hvidvasksag i Danske Bank. De har godt nok ikke lige fanget, hvad der måske er verdenshistoriens største eksempel på økonomisk kriminalitet, men hvorfor også fokusere på den detalje?

Som General Buck Turgidson siger i »Dr. Strangelove«, så er det ikke fair at bedømme en hel organisation på en enkelt fejl. Det er den samme logik, Finanstilsynet anlægger. Vi har ikke løst den opgave, vi er sat i verden for, men så er der så meget andet, der lykkedes. KPIer blev mødt. Ledelsen fik bonus og gode jobs i den banksektor, de skulle forestille at overvåge.