Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Indsatsen i Afghanistan var ikke forgæves

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håbets lys

Lars Møller

I forbindelse med Vestens flugt fra Afghanistan er vildfarelsen blandt en del politikere og forskere, at indsatsen gennem de seneste 20 år har været forgæves – underforstået vores veteraners indsats har været forgæves. Groft sagt må her helt ukarakteristisk udtrykke en klar mening. Det er noget væmmeligt vrøvl.

Det er muligt, at de vildfarne selv tror det, men det er aldrig forgæves at tænde håbets lys i mennesker, der lever i mismodets mørke. Det er aldrig forgæves at hjælpe andre mennesker i nød, give dem bedre sundhed eller en uddannelse, ligesom det aldrig er forgæves at arbejde for kvinders ligeberettigelse, ret til uddannelse eller ret til deres eget liv. Også selvom den tilstand ikke varer mere end 20 år. Det er næsten en generation, og hvem ved, hvad det udvikler sig til. Forgæves var det ikke.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den liberale ånd

Peter Nedergaard

Avisens kloge debatredaktør, Pierre Collignon, slår et slag for, at der er brug en værdi- og kulturliberal debat på et højt niveau. Den skal gøre op med anklagerne om, at liberale er dybt overfladiske. Groft sagt er helt enig. Samtidig er vi som altid klar med gode konstruktive råd. Vi anbefaler kommende deltagere i denne vigtige debat at læse nogle gode liberale bøger om emnet. Som minimum: den socialliberale John Stuart Mills »On Liberty«, den ordoliberale Walter Euckens »Grundlagen der Nationalökonomie« og den neoliberale Milton Friedmans »Capitalism and Freedom«. Og derefter kan debatten begynde på et niveau, som befinder sig ud over det lommefilosofiske og overskriftsagtige. Men samtidig anbefaler vi selvfølgelig ikke, at læsningen stopper her.