Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvorfor vil Enhedslisten ikke respektere den danske model på arbejdsmarkedet?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Totalitære instinkter?

Peter Nedergaard

Enhedslisten har bebudet, at det til efterårets finanslovforhandlinger vil afsætte 50,5 millioner kroner til at etablere en forsøgsordning med en 30 timers arbejdsuge for en række offentligt ansatte. Arbejdstiden på arbejdsmarkedet er ellers noget, som ifølge den danske model etableret i 1899 alene aftales mellem arbejdsmarkedets parter. Tidligere har Enhedslisten været ude for at blande sig i konflikten mellem sygeplejerskerne og deres arbejdsgiver med krav om højere løn til sygeplejerskerne.

Hvorfor vil Enhedslisten ikke respektere den danske model på arbejdsmarkedet? Skyldes det, at partiet har delvise rødder i en totalitær ideologi, hvor staten bestemmer alt? Eller skyldes det, at mange af Enhedslistens medlemmer af Folketinget aldrig sådan for alvor har været på arbejdsmarkedet og derfor ikke på egen krop kender værdien af den danske model?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nederlagets helte

Hans Hauge

Dansk nationalisme dyrker nederlag og tab. Det tjener os bedst. Dansk romantik var en tabsromantik i modsætning til den engelske sejrsromantik. Vi havde tabt Norge. Vi havde holdt med Frankrig. Vi dyrkede tabet og opdyrkede heden. Så mistede vi Sønderjylland i 1864. Sårfeberen ramte danskerne, og vi nød det. Vi ophøjede den postkoloniale Georg Brandes, der belærte os om, at vi ingen litteratur havde af værdi.

Vi mistede både De Vestindiske Øer og Island og sagaerne. Vi vandt ikke Anden Verdenskrig. Danske socialister har aldrig fået revolutionen. Taberne er gået sammen i Enhedslisten. Underligt nok vandt vi nogle slag på Balkan, men heldigvis tabte vi i både Irak og Afghanistan. Det er derfor, vi er så gode til at dyrke nederlaget til England, selvom der findes trumpister, der mener, at Englands sejr var fake. Så drenge: Tak for nederlaget. Det er danskhed.