Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvorfor stemmer folk på Ø, når de kan se, hvad der sker i Venezuela?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Spørge-Jorge

Peter Nedergaard

Groft sagt-redaktionen har tre spørgsmål, som vi gerne vil stille. Vi har også angivet mulige svar. Første spørgsmål: Hvad er egentlig politisk set forskellen mellem Danmark og Venezuela? Svar: I Venezuela fik Enhedslistens politik på et tidspunkt opbakning fra et flertal i befolkningen. Det er endnu ikke sket i Danmark. Andet spørgsmål: Hvordan kan Enhedslistens repræsentanter overhovedet anvende begrebet humanisme, når konsekvensen af partiets politik er inhumanisme? Svar: Uvidenhed eller hykleri. Tredje spørgsmål: Hvorfor findes der overhovedet nogle, som kan finde på at stemme på Enhedslisten, når man i Venezuela kan se, hvad der sker? Svar: Aner det ikke. Det undrer også os.

Bestilings-bomben

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fire fremtrædende uddannelsesforskere er meldt til nævnet for videnskabelig uredelighed. De stod ellers bag den forskning der viste, at læringsmålsstyringen, der lå til grund for skolereformen, var en bragende succes. Nu er de anklaget for plagiat, citatfusk og fabrikation af data.

Hvis det viser sig, at de fire forskere er blevet taget i at bedrive såkaldt bestillingsarbejde, så er det en potentiel bombe under hele den offentlige sektor. For hvordan skal cheflaget så nogensinde få noget gennemført? Og hvad med konsulentbranchen? Den lever af at fortælle politikerne det, de allerede har bestemt, de gerne vil høre. Hvad skal der blive af dem?

Copy paste 2.0

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De ved utvivlsomt, at udenrigsdækningen af politik i de danske medier er, øh, lad os være milde og kalde den farvet. Når det handler om Trump og hans støtter, er den dog helt ovre i agitpropens domæne. Senest har både JP og EB viderekolporteret en decideret løgnehistorie om en gruppe unge på en katolsk drengeskole, som – iført MAGA-kasketter - skulle have “omringet” og “ydmyget” en indiansk mand ved navn Nathan Philips.

Alternative medier (fanden tag dem! Konspirationsfreaks og ekstremister, hele bundtet. Forbyd dem alle!) har været så strenge at vise en videooptagelse af hele optrinet. Det, der faktisk skete var, at en venstreorienteret politisk aktivist intimiterede en katolsk skoledreng, der ikke gjorde andet end at smile stilfærdigt.

Akkeja. Udenrigsjournalisterne bør finde nogen andre medier at copy-paste fra.