Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvorfor er det så ofte venstreorienterede mænd, der krænker?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frie grønne kønsdele

Eva Selsing

Hvorfor er det så ofte venstreorienterede mænd, der krænker? Det kan jo virke, som om den humanistiske overflade simpelthen er camouflage for, æh, en hel masse uhygge nedenunder. Der har været så mange sager efterhånden. Morten Østergaard, Jeppe Kofod, den hemmelige gramser-socialdemokrat. Eller Sikandar Siddiques spindoktor Rune Langhoff, der under årets folkemøde blottede sine kønsdele for en masse mennesker på en bar og kaldte en journalist for »luder«.

Uha, altså. Det er jo nærmest lige præcis dén adfærd, venstrefløjen og de kulturradikale anklager det angivelige borgerlige patriarkat for at rumme. Hvis nu man hev gamle Freud af stalden, kunne det jo i mistænkelig grad ligne noget projektion. Hvilket egentlig ikke burde undre: den borgerlige gentleman passer på kvinder – mens den forkrampede betamand på venstrefløjen ikke er bebyrdet med nogen som helst beskyttertrang. Tværtimod, kunne man fristes til at sige.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ensomhed fører til nazisme

Hans Hauge

Noreena Hertz er en engelsk pop(ulær) økonom, som har fået et utal af hæderspriser, og som rådgiver alle mulige beslutningstagere. Hun er en rigtig forsker. Nu har Politiken omsider opdaget hende.

Hun er populær, fordi hun er en undergangstænker. Samfundet er ved at falde fra hinanden på grund af ensomhed. I en ny bog fra 2020 er hun nået frem til, at ensomhed er skyld i alle ulykker. Ensomhed er en epidemi, udtaler økonomen. Ensomhed gør folk til populister og det, der er værre. De ensomme i 30erne blev nazister. Neoliberalismen er skyld i ensomhed. Uden ensomhed ingen Trump, Orbán og Putin.

Det er ikke så sært, at regeringerne rundt omkring vil bekæmpe ensomhed. Det var i øvrigt Hertz, der i England førte an i kampen for, at sygeplejersker skulle have meget mere i løn. Hendes ’videnskab’ er ikke forklædt som politik. Det er politik.