Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvor meget grønt røg De Frie Grønne mon, da de skrev deres partiprogram?

Sløsede grønne

Nima Zamani

Det lader til, at De Frie Grønne har levet op til deres partinavn og røget mere grønt end rent faktisk at have udtænkt et grønt partiprogram. Sjældent har jeg oplevet så efterhånden erfarne politikere være så sløsede og sjuskede på dagen for annonceringen af deres nye parti. De Frie Grønne opfører sig som en flok uforberedte kong gulerødder. De bryster sig af at være anti-racister og kompromisløse i deres klimapolitik. Men der skulle ikke engang gå en halv dag, før deres gruppeforperson, Susanne Zimmer, i et interview på Den Uafhængige måtte indrømme, at hun hverken er klima-kompromisløs, eller har styr på, hvad en racist, og dermed også anti-racist, egentligt er.

Over hele linjen er De Frie Grønne præcist det modsatte af, hvad de proklamerer at være. Uffe Elbæk påstår at være demokratisk, men ledede Alternativet diktatorisk. Sikandar Siddique påstår at være ligestillet, men betragter menstruation som en sygdom.

Og sidst, men bestemt ikke mindst påstår Susanne Zimmer at være anti-racist uden at kunne definere en racist. En stemme til De Frie Grønne er en stemme til latterliggørelsen af dansk politik og demokrati.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tænk sig

Lars Møller

I landsbyen Zorka i Hviderusland bestemmer staten, hvor mange der skal til for at malke en ko. Man lever, som vi gjorde i Danmark for 50 år siden. Alt styres fra centralregeringen i Minsk, og nu ville man derfor have forandringer i Europas sidste diktatur og befris fra diktatoren Lukasjenko. Inden man går helt i selvsving, må Groft sagt stilfærdigt påpege, at situationen ikke er så forskellig fra Danmark, som man kunne håbe. I Danmark blander man sig ikke i køers malkning, men stat og kommune bestemmer også hvor mange, der skal til for at pleje syge og gamle, hvor lang tid man i detaljer må anvende på at gøre rent, og er man ikke visiteret til at samle en ske op for en ældre medborger, er det bare ærgerligt. Vi er ikke helt så langt fremme på udviklingsstigen, som vi selv tror.