Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvor er de kritiske Trump-bashere, når det gælder Iran?

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Irans regime støttes af Danmark

Bent Blüdnikow

Irans regime er en pestilens. Regimet myrder gerne sine egne borgere, hvis de protesterer. Det henretter dissidenter og homoseksuelle. Det undertrykker kvinder og pisker dem, der kæmper for frihed og ligestilling. Det udspreder antijødisk propaganda og truer Israel med udslettelse. Og det bryder alle internationale aftaler og beriger nu sine atominstallationer for at kunne producere atomvåben i strid med den aftale, vestlige lande indgik med Iran.

Som et modtræk har USA indført sanktioner mod regimet, men det underminerer EU ved at indgå handelsaftaler med Iran. Det sidste påhit på den slags er den aftale, som Danmark, Finland, Belgien, Holland, Norge og Sverige netop har indgået ved at tilslutte sig Instex, der gør det muligt for disse lande at handle med Iran på trods af sanktioner. Så er det, at man kigger efter kritiske artikler fra debattører, der har travlt med at bashe Trumps USA. Hvad siger du, Uffe Ellemann-Jensen?

Hvem er jeg?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I et stillingsopslag til den stående styrke i Den Kongelige Livgarde står der følgende: »Vi søger en kompagnichef, som er sig bevidst, at vores kernekompetence er at slå ihjel – så råt, så simpelt og så enkelt er det!«

Groft sagt er enig i simpelheden, men udsagnet er forhåbentlig også selvindlysende. Det er vel derfor, at vi har soldater. Derfor burde det ikke med. »Don’t state the obvious.« Man skriver heller ikke, at man søger en læge, som er sig bevidst, at vedkommendes kernekompetence er at gøre syge folk raske. Eller at man vil have en salgschef, som er god til at sælge.

Hvis det IKKE er en helt banal og selvindlysende konstatering, har forsvaret et helt tydeligt identitetsproblem. Så burde man have mere hjælp til at finde ud af: Hvem er jeg?

Højre ud af Venstre

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Så oprandt den skjønne dag, hvor folketingsmedlem og greve Marcus Knuth måtte opsige sin kontrakt med bondevennerne for i stedet at forlene sig til Det konservative Folkeparti. Som den vel nok sidste på Christiansborg gik det pludselig op for den konsekvent højredrejede greve, at han nok ikke tilhører de liberale.

Officielt er begrundelsen en påstand om at de Konservative fører en strammere udlændingepolitik end Venstre, men før Knuth blev Ks nye udlændingeordfører skulle man have luppen frem for at ane den store forskel. Partiskiftet møder naturligvis solid opbakning i nationalistisk sværmeriske kredse, der ser en reaktionær revolution lige rundt om hjørnet. Spørgsmålet er dog, om ikke også de Konservative er for liberalt til Knuth?

Groft sagt funderer på, om nogle skulle gøre Knuth opmærksom på, om han igen er gået forkert, idet Højre – som ville være et endnu bedre match - ophørte som parti i 1915?