Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvad skal man med Capri, hvis Ken og Lonnie også er der?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klassekamp nedad

Eva Selsing

Og så var der de velbehagelige klasser, der i årevis havde udkæmpet et stort kulturelt slag om at være mest raffi med udsyn, rejser og uopdagede strande.

Det var begyndt at være træls, som pøblen kunne føjte sydpå i tide og utide og snart trængte sig ind på steder, der tidligere var reserveret de helt rige eller smarte. Hvad skal man med Capri, hvis Ken og Lonnie også er der? Hvad skal man med en lille thailandsk ø, hvis blege, utjekkede familier med understimulerede skærmbørn i en sky af badeplastic skæmmer billedet? Kan man overhovedet blive brun i nærheden af sådan noget? Ja, hvad skal man nu med Bali, når hele verdens ophobning af influencere med restylanenæb, tatoverede øjenbryn og adidasstriber vælter rundt og tager selfier der?

Heldigvis kommer Corona til hjælp: Det bliver fremover dyrere at flyve på grund social distancering. Ja, og så overklassens klimakrav. En lille, men vigtig sejr. Pøbel: 0. De velbehagelige: 1

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Evidensprovinsialisme

Peter Nedergaard

Sundhedsmyndighederne i Danmark anbefaler ikke mundmasker til befolkningen til at undgå smitte med coronavirus. Det vil sige lige bortset fra sundhedspersonalet på sygehuset, thi så er maskerne obligatoriske. Baggrunden for den manglende generelle anbefaling er, at der ikke findes dansk evidensbaserede undersøgelser, som viser, at maskerne virker. Samtidig tager disse undersøgelser tid.

Groft sagt undrer sig. Andre landes sundhedsmyndigheder anbefaler mundmaskerne. Senest vurderer man i Frankrig, at mundmaskerne bremser smittespredningen. Den danske coronavirus er næppe af anderledes beskaffenhed end den franske. Vi anbefaler derfor de danske myndigheder at se ud over den nationale næsetip.