Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvad ligner det, at forskere informerer om data, der ikke passer Bæredygtigt Landbrug?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krænkende data

Peter Nedergaard

Professor Stiig Markager er blevet frifundet i en retssag anlagt af interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Bæredygtigt Landbrug havde ellers sagsøgt Stiig Markager for hans udsagn om stigende kvælstofudledning i forbindelse med den såkaldte landbrugspakke i et debatindlæg i Berlingske fra marts 2019. De var ifølge organisationen både forkerte, en overskridelse af grænserne for ytringsfrihed og æreskrænkende. Det kunne nemlig give læserne det indtryk, at landmænd er miljøsyndere.

Dommeren mente imidlertid, at Stiig Markagers udsagn var »baseret på en forskningsanalyse af data og er fremsat i forbindelse med den offentlige debat til en berettiget varetagelse af en væsentlig samfundsmæssig interesse«. Hvad ligner det, at forskere informerer om data, når det modsatte er så meget mere rart?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Bedre og bedre dag for dag

Hans Hauge

Er det ikke glædeligt og også forunderligt så store fremskridt, vi har gjort især i Europa i moralsk og etisk henseende de sidste ti år? Det er, som om vi er ved begyndelsen af en ny oplysningstid: fordomsfri, tolerant, respekterende, inkluderende, åben. Vi skal kun tilbage til 1990erne, der set fra i dag fremstår som mørk middelalder. Helt ind til 1994 var der en lov, paragraf 175, i Tyskland, der forbød homoseksualitet. At være 175ere var forfærdeligt. Men så sang alle »Over the Rainbow«, og de ekskluderende nationalflag blev erstattet af det inkluderende regnbueflag. Hvem hylder i dag ikke ’mangfoldighed’? Statsmagterne gør i al fald. Og fodboldtrænere. Der er bare en mørk bagside. Jerntæppet er igen gået ned. De er i middelalderen endnu, derovre Østpå må de slet ikke fortælle børn om LGBTQQIP2SAA+. Det er synd.