Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvad gør vi med de dumme, flittige elever, Pernille Rosenkrantz-Theil?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flidspræmie

Peter Nedergaard

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil have karakter for flid i de ældste klasser i folkeskolen.

Groft sagt elsker flid, men vi er også enig med den tyske general og Hitler-modstander, Kurt von Hammerstein-Equord, som sagde: »Jeg inddeler mine officerer i fire grupper. Der er intelligente, flittige, stupide og dovne officerer. Sædvanligvis ses to af disse karakteristika kombineret. Nogle er intelligente og flittige – disse hører til i generalstaben. Den næste gruppe er de stupide og dovne – de udgør cirka 90 procent af enhver hær og egner sig til rutineopgaver. En som er både intelligent og doven er kvalificeret til de højeste ledelsesposter […]. Man skal tage sig i agt for enhver, som er både stupid og flittig – en sådan skal ikke have nogen som helst ansvar, da han altid vil skabe ballade.«

Hvad gør vi med de dumme, flittige, Pernille?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Civilisationsignoranter?

Hans Hauge

Vidste De, at der går en masse civilisationsignoranter (ci’er) rundt i Danmark? Nej, vel. Hvis det havde været i England i kolonitiden, ville disse civilisationsignoranter nok være afrikanere, der gik rundt nede ved Congofloden. De kunne så bibringes civilisation. Men i Danmark? Hvem i al verden kan de ci’er være?

Det er Politikens chefredaktør Christian Jensen (CJ), der mener, de findes. Vi får at vide, at de er »samvittighedsløse«, og at de »tvivler«. Det står på forsiden af avisen, der har billeder af en normkritisk læge og en femdobbelt minoritet, men intet billede af en civilisationsignorant.

Groft sagt har læst CJs tekst normkritisk og fundet frem til, at det må være bønderne (der kaldes ’landbruget’), som er ci’er. Mon ikke det er på tide, at der sættes ind med massiv oplysning især ude på landet, hvor civilisationsignoranterne går rundt i gummistøvler, for man finder dem ikke som deltagere i Priden. De arbejder jo.