Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvad er ånd egentlig? Ifølge en præst er det en koncert med Mads Langer

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ånd skal der til

Hans Hauge

Præsten Søren Hermansen mener, at »vi er åndelige væsener«, og at der skal »ånd til«. Nu er ånd et ganske luftigt begreb. Ånden er åbenbart, mener han, forsvundet i coronatiden; hvor mon den har gemt sig? Hvad mener Hermansen mon med ånd? Det viser sig at være kulturlivet. Ånd er lig kultur. Ånden kan ikke klare sig uden stoffer, dvs. penge. Så blev vi lidt klogere, men vi kan faktisk blive mere konkrete. Hermansen mener, at DR og TV 2 burde havde gjort dette: Vist en rockkoncert med Mads Langer fra Vega. Ja, det er ånd. Og det bliver endnu mere åndeligt: En jazzkoncert fra Sorgenfri kirke. Cool? Papa Bue?  Det viser sig også, at Philip Faber ikke er ånd. Han synger jo salmer og sange.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det har nok ikke noget med terror at gøre

Bent Blüdnikow

Hvis man læser DRs netavis dr.dk, kan man være sikker på at blive misinformeret om verdens gang. Tag nu seneste eksempel: En ung mand kørte forleden ind i et afspærret område ved Kongressen. Han påkørte og dræbte en betjent, sårede en anden og blev selv skudt ned. Var det terror? Bare rolig, for DR kan fortælle på dr.dk, at »selvom motivet er ukendt, så tror man ikke, at sagen er terrorrelateret, lød det i går fra Robert Contee, fungerende politichef i Washington D.C.«. DRs mand i USA, Steffen Kretz, blev citeret for at sige, at der ikke er kommet noget frem om, at manden havde »nogen særlige motiver« til angrebet. Kretz siger, at gerningsmanden er sort og medlem af Nation of Islam, men DR kan berolige med, at denne organisation ikke er særlig aktiv.

DR og Kretz med eller uden hest har overset alt det vigtige. Jo gerningen var sandsynligvis motiveret af politisk had, som Nation of Islam har udbasuneret. Og Nation of Islam er særdeles aktiv og politisk indflydelsesrig i kølvandet på Black Lives Matter med Louis Farrakhan som leder.

Jeg vil hellere høre nyheder fra hestens egen mund end fra Kretz.