Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvad blev der lige af aflytningsskandalen?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stor ståhej for ingenting

Peter Nedergaard

Kære læser, kan De huske en sag for nogle uger siden om, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA havde haft adgang til at aflytte dele af det danske kabelnet for år tilbage? Det havde man tilsyneladende gjort i stort omfang.

Der kom store overskrifter efter afsløringen. Breaking news. TV-Avisen blev ryddet, fordi DR havde aktier i historiens afdækning. Store ord fra politikere og kommentatorer. »Krænkelse af nabolande«, »skandaløst«, »danmarkshistoriens største efterretningsskandale«, »man udspionerer da ikke ens venner«.

Store bølgeskvulp på kort sigt. Og smult vande efterfølgende. Nu er der ingen, der nævner historien mere. Det gik som forventeligt. Dels ligger det år tilbage. Dels ved alle, at alle gerne vil have informationer om alle. Allerhelst om fjenderne. Men man tager gerne informationer om vennerne med, hvis man kan.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Animisten Larrains neoprimitivisme

Hans Hauge

DR har journalisten Paula Larrain ansat til at tage sig kærligt – og aldrig kritisk – af »trosstoffet«, og tro har åbenbart et eller andet med det hedenske udtryk »de højere magter« at gøre. Hun erklærer selv, at hun er »animist«. Det er jo god en kvalifikation at have, hvis man skal bedrive kritisk journalistik. Animisme er OK, synes Larrain, for alle religioner er ligestillede. Der findes ikke primitive religioner.

Animisten Larrain havde en animistisk vølve, heks eller hvad hun nu er, Andrea Hejlskov i studiet, så de sammen kunne svælge i spirituel animisme og hylde overvølve Suzanne Brøgger. Hejlskov har genopfundet »nordisk religion« og mytologi.

Gad vide, hvorfor journalisten ikke udspurgte vølven om ligheden mellem hende og nazisternes dyrkelse af samme religion? Deutschgläubigen hed de. Lad os da få dem frem igen. De elskede også naturen og de gamle nordisk-germanske guder.