Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: »Hov hov, unge venner. Man må altså ikke flygte fra fængslet, vel?«

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flugtninge

Eva Selsing

I Danmark er det ikke nødvendigt med en fil i et franskbrød, hvis man gerne vil flygte fra fængslet. Det ekstraordinært kompetente fængselsvæsens høje grad af sikkerhed og tjek på det muliggør nemlig anderledes hyggelige og ligetil måder at slippe ud i friheden på. Som forleden, hvor endnu en fange slap ud af et fængsel, her arresten i Kalundborg – det lægger sig til den imponerende statistik, som fortæller os, at over 250 fanger er stukket af fra polisen, bare det seneste år.

En pressemedarbejder ved politiet siger, i temmelig udramatisk præsens, at »han løber simpelthen bare væk«. Ja, vi skal vel ikke klandre forbryderne, at de gerne vil ud igen.

Mon ikke, det er på tide med et indfølt »Hov hov, unge venner. Man må altså ikke flygte fra fængslet, vel?« fra et eller andet politidirektørpædagoggeni?

Marks karakter

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der var engang, hvor socialisme handlede om klassekamp. Sådan er det ikke mere. I dag kæmper socialister mod karakterer. Dermed menes ikke romanpersoner – som også kaldes karakterer – men mod de der tal, hvormed vi på umenneskelig vis bedømmer unge mennesker.

Socialisten Jacob Mark vil de høje karakterkrav til livs. Det bør ikke være så svært for de unge at blive antropologer eller psykologer. Mark er moderat socialist, for hvorfor foreslår han ikke blot, at der skal være fri adgang til universitetet, sådan som det var, før Bertel Haarder kom til.

Måske ved Mark, at der også dengang var et forfærdeligt karakterræs – nemlig hvis man skulle på lærerseminariet. Alle taberne blev i stedet antropologer eller psykologer. Og se blot på resultatet. (Mark kan betyde karakter på engelsk – siger vi sådan til karakterpsykologisk oplysning).