Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hatten af for Martin Lidegaards selverkendelse

Lars R Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Selverkendelse

Lars Møller

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bliver rost til skyerne af den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), fordi han har lyttet til kritik og er blevet klogere. Han har nemlig sat en stopper for våbeneksport til Saudi-Arabien. Ganske vist var det Martin Lidegaard, der i 2014 lempede for våbeneksporten, men han bedyrer i et interview, at han ikke opdagede, at det skete, selvom han var udenrigsminister. Groft sagt kan kun anerkende, at den tidligere udenrigsminister åbent indrømmer, at han ikke vidste, hvad der foregik i Udenrigsministeriet. Det er en sjælden grad af selverkendelse, som man kun kan tage hatten af for. Det giver også mere mening, når man søger at forstå udenrigspolitikken under Martin Lidegaard.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Romantisering af nutiden

Peter Nedergaard

Der findes en gruppe debattører i dette land, som i deres iver for at bevise påstanden om, at vi lever i den bedste af alle verdener, kommer til at romantisere nutiden. Alt er ifølge denne gruppe bedst nu og her, og er det ikke godt nu, så bliver det i hvert fald bedre i morgen eller i overmorgen. Der komme altid en god og bedre løsning. Groft sagt-redaktionen er i modsætning hertil nøgterne mennesker, som holder af facts. Vi romantiserer ikke for-, nu- eller fremtid. Vi anerkender velstandsfordele i nutiden. Men vi påpeger også, at med hensyn til lærere, som går i frygt for udadreagerende elever, politiet, der ikke kommer, når butiksindehavere røves gang efter gang, og narkoen, der flyder i en lind strøm gennem gaderne, VAR tingene bedre tidligere.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den sociale arv

Eva Selsing

En analyse viste forleden, at der er stor forskel på karaktergennemsnittene for over- og underklassens børn. På trods af en opulent velfærdsstat med massiv omfordeling og vandige jeremiader over den sociale arv de sidste mange årtier.

Sjovt nok er de, der mest skingert begræder den negative sociale arv, de samme som står ideologisk fadder til en folkeskole, der for længst er ophørt med at give de unge mennesker fra alle lag de rette kvalifikationer til at bryde den. Såsom en stor paratviden, opøvelse i videnstilegnelsesmæssig selvdisciplin, respekt for lærerautoritet og hvad vi ellers forlod af den klassiske dannelse, dengang hønsestrikket tog over.
Men altså: måske de kulturelt magthavende kundskabsødelæggere slet ikke er interesserede i at bryde den negative sociale arv. Det vil jo sige større konkurrence for kulturlagets egne børn. Ja, tænk, hvis det pludselig kunne give lige så megen dannelse, og lige så stor adgang til samfundets top at gå på folkeskole i Albertslund som på Bernadotteskolen eller Krebs? Uha.