Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Har Trump overtaget Carl Bildts Twitter-konto?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvad bilder Bildt sig ind?

Peter Nedergaard

»Forsvarsstyrkerne i Sverige i 1940 var ikke til seks stjerner, men stadig stærkere end i Norge og især end i Danmark. Havde Hitler besluttet at invadere Sverige, ville det være kommet til en kamp.« Dette tweet udsendte Carl Bildt på engelsk som en hilsen til Norge og Danmark præcis 9. april.

Denne Groft sagt-skribent glippede med øjnene. Har Trump overtaget Bildts Twitter-konto? Eller er Bildt uden for historisk rækkevidde og helt uvidende om, at var der et skandinavisk land, som under Anden Verdenskrig agerede pro-Hitler (måske lige indtil nederlaget var helt åbenlyst), så var det Sverige. Man skal som bekendt ikke kaste med sten, når man bor i et glashus. En smule historisk viden – og dannelse – er heller ikke at foragte.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Stoleleg i Tyrkiet

Hans Hauge

Ursula von der Leyen var ikke hurtig nok, da de legede stoleleg i Ankara. Måske kendte hun ikke legen, hvor der altid er en stol for lidt. Charles Michel fra Belgien og Erdoğan fra Tyrkiet vidste det og skyndte at sætte sig; og der stod Ursula og sagde »øh«. Hun var ude. EUs hær af forsvarseksperter forsøgte at forklare episoden. Mobning. EU er omringet af mobbende autokrater, ganske som det var tilfældet med Tyskland før 1914. Autokraterne driller lille EU, og så sender de hele tiden signaler, mens EU ifølge Marlene Wind »prædiker« værdier, og disse værdier vil tyrkerne og russerne underminere. Ja, sådan går det, når signaler rammer værdier. Men hvorfor var det nu, at Michel og von der Leyen skulle til Tyrkiet? Skulle de prædike værdier? Eller sikre sig at han ikke sender flygtninge til EU?