Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Har Sveriges kønsneutrale vanvid endelig nået grænsen?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Hen er gravid

Peter Nedergaard

I Sverige gør man meget ud af at få et kønsneutralt sprog. De svenske sundhedsmyndigheders nye anvisninger til kønsneutralt sprog består i, at man, så vidt det er muligt, bør undgå at bruge ord som mand og kvinde. Man bør »Undgå ordet ‘kvinde’ om personer, der ser ud på en bestemte måder,« skriver de. Sundhedsmyndighederne angiver flere eksempler på, hvordan man kan fjerne kvinde/mand-ordene under overskriften »Fjern eller omskriv«: »Mange (kvinder) er urolige forud for en fødsel. Hvert år får henved 10.000 (mænd) personer i Sverige prostatacancer.« Selv eksudenrigsminister Margot Wallström synes imidlertid, at det er at gå for vidt. Har Sverige nået grænsen for vanviddet?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det lysner i Vest

Hans Hauge

Efter 1917 var Sovjet drømmen. Kun kommunismen kunne knuse kapitalismen, liberalismen og individualismen. Men guden døde. Til sidst faldt Muren. Historien gik i stå, hvilket betød, at proletariatets tredje rige ikke kom. I stedet fik vi den onde liberalisme med sit liberale demokrati. Thatcher og Reagan. Og selv Obama var neoliberal. Nu rettes håbet mod den gamle mand i Det Hvide Hus. USAs svar på Andropov. Neoliberalismen er gammel, og nu kommer neosocialismen. Det spår en vicedirektør fra en »tænketank« og en DSU forbundsperson (Politiken skriver fejlagtigt formand). Nu får staten og fællesskabet en ny rolle. Individet forsvinder. Som de brune studenter sagde i 1930ernes Tyskland: fra »jeg-følelse« til »vi-følelse«.