Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt har længe undret sig over, hvad der blev af Alternativets pæne unge mand

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Groft sagt reddet!

Jarl Cordua

Blandt Groft Sagts utallige læsere har der nok længe været spekuleret over, hvad der mon blev af René Gade – Alternativets pæne unge mand med de mørke skægstubbe og det lange italienerhår?

I modsætning til bragesnakken fra de mere gakkede alternativister faldt der engang imellem fornuftige ord af fra iværksætteren. Eksempelvis var Gade tilbage i 2015 knap valgt til Folketinget, før han bebudede sin afgang.

Dog gjorde han valgperioden færdig og endte – noget usædvanligt for en politiker på vej ud – endda som gruppeformand. Siden skulle Gade ud og »iltes,« sagde han, hvilket også krævede udmeldelse af Alternativet. Men nu er Gade genopstået som den forliste sømand fra Fiskerpigens Sang og er tilbage med det glade budskab om, at et parti uden navn og en statsminister uden erfaring er lige det, som dansk politik sukker efter. Der skal tilgå Gade en varm tak for at have reddet Groft Sagt ud af den vildfarelse, at Gade i sin tid tilhørte den fornuftige og eftertænksomme del af Alternativet.

Hvem var den røde?

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det var tidlig morgen på P1. Vi fik ikke begyndelsen med, men hørte en mand tale om, at Trump var uden for pædagogisk rækkevidde. Det er dumt at gøre de gode iranere vrede. Vi spekulerede på, hvem der mon var inviteret til at lufte sin antiamerikanisme. Vi følte os hensat til 1970erne.

Var det en fra Enhedslisten? Socialistisk Folkeparti? Han var i al fald en ægte rød fredsbevægelsesmand. Han vrøvlede videre, og endelig kom oplysningen om, hvem der modigt havde talt USA midt imod. Det var Michael Aastrup fra Venstre. Den tidligere borgmester i Randers. Rocksangerens søn. Det er den omvendte verden. Snart vil Venstre vel indlede en æra med fodnotepolitik og demonstrere a la Teheran: USA ud af Nato.