Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når staten bygger
Jarl Cordua
Staten har stolte traditioner som bygherre med budgetoverskridelser på mange mia. kr., hvor regningen ender hos skatteborgerne. Hvem husker ikke skandalen med byggeriet af DR Byen på Amager? Dengang måtte DR dog selv finde nogle af pengene, hvorfor DR-medarbejdere blev fyret i bundter i årene herefter.
Nu er turen kommet til endnu et statsligt prestigebyggeri, Niels Bohr-bygningen på Nørrebro, der skal samle og huse Københavns Universitets naturfaglige fag. Det er dog spørgsmålet, hvor meget der til sin tid bliver at samle. For det ser ud til, at det igen bliver medarbejderne, dvs. forskere og undervisere, der i kraft af færre bevillinger skal betale for de to mia. kr., som indtil videre udgør budgetoverskridelsen på hele 125 pct.
Groft sagts råd til medarbejdere, hvor arbejdspladsen i fremtiden skal indgå i endnu et statsligt prestigebyggeri: Løb jeres vej!
Held og lykke
Lars Møller
Hjerteforeningen har besluttet, at den ikke længere vil modtage kontanter, når frivillige landet over engang i maj stemmer dørklokker for at få et bidrag til denne værdige sag.
Foreningens direktør Anne Kaltoft mener, at det er et radikalt skridt, men befolkningen er ifølge hende klar til de nye tider. Ved denne nye praksis regner foreningen med at spare knap 500.000 kr. i diverse administrationsudgifter. Mange ældre vil formentlig have problemer med den nye løsning, men Anne Kaltoft mener, at man ikke skal undervurdere dem. Hendes egne forældre er nemlig de rene IT-hajer.
Groft sagt ønsker held og lykke med initiativet. Forvent dog ikke bidrag fra denne skribent. Jeg støtter gerne indsamlinger med en flad tyver, men ikke hvis jeg skal til at administrere.
Unge Lauritzens lidelser
Peter Nedergaard
Forud for folketingsvalget sidste år offentliggjorde daværende skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre, at der var et forlig med amerikanske finansinstitutioner om tilbagebetaling af 1,6 mia. kr. Det bedragne beløb var imidlertid på 4,1 mia. kr. Derfor undrer forliget nu amerikanske eksperter.
Uden det kunne vi meget vel have fået alle pengene i en retssag. Det er umuligt nu. »Mit gæt er, at der er nul procents sandsynlighed for, at […] Danmark får flere penge tilbage,« siger eksperten, juraprofessor William Byrnes.
Groft sagt er sikker på, at Lauritzen som god borgerlig lider, når enhver ikke skal svare sit. Han er flov over dette valgkampstunt. Derfor skal Venstre tilbydes at tilbagebetale en del af de manglende 2,5 mia. kr. via fradrag i partistøtten. I år 2220 genoptages den ufortøvet.