Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Har Enhedslisten besluttet sig for at udslette kvindekønnet?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mænd og ikkemænd

Christian Marcussen

Mænd siger og fylder for meget. Derfor skulle mødedeltagere hos Enhedslisten i Aarhus vælge, om de var »mænd« eller »ikkemænd«. På den måde kunne arrangørerne bedre sikre en mere ligelig fordeling af taletiden. Det velkendte, men også umoderne begreb »kvinder«, var altså blevet droppet til fordel for »ikkemænd« – en smart samlebetegnelse, der inkluderer alle de undertrykte køn.

Nu viser det sig, at selv venstreorienterede kvinder har det svært med at blive reduceret til noget, der bare ikke er en mand. Det er også så ydmygende og kvindefjendsk, at Groft sagt kun kan tro, at det var en mands idé.

Enhedslistens ikkeformand Mai Villadsen er dog klar med et plaster på såret. På ikkekapitalisternes internationale kampdag 1. maj foreslog hun et lønløft på fem milliarder kroner til de omsorgsfag, som traditionelt set har mange ikkemænd ansat. Så må vi se, om det forslag også kan opveje at få sit køn udslettet.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Intet er så galt

Lars Møller

Der er et gammelt ordsprog, der lyder, at intet er så galt, at det ikke er godt for noget, og det er lige netop sådan det er i forbindelse med betalingen af russisk naturgas. Putin har forlangt, at Ørsted skal betale for gassen i rubler, hvilket ikke er i overensstemmelse med den langvarige kontrakt som Ørsted har indgået. Da Ørsted i sin tid forklarede, at man ikke kunne komme ud af kontrakten af frygt for at skulle betale en kæmpeerstatning, slog danskerne sig til tåls.

Hvis russerne bryder kontrakten, kan man helt undgå erstatningsproblematikken og samtidig ophøre med at finansiere den russiske krigsmaskine.

Groft sagt er med på, at der i så fald skal skrues ned for energien, men fryser gerne lidt i solidaritet med det bravt kæmpende ukrainske folk.