Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hæld ikke benzin på inflationsbålet

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomisk kræft

Peter Nedergaard

Inflationen er på vej op verden over. Blandt andet som følge af Ruslands angreb på Ukraine med stigende olie- og fødevarepriser. Men visse lande skubber også selv på. Danmark for eksempel Sådan lyder det fra direktør i Nationalbanken, Signe Krogstrup. Hun siger: »Hvis der vedtages kompensationsordninger, som ikke modsvares af offentlige besparelser eller højere skatter, så vil det forstærke presset på økonomien og dermed skubbe yderligere til lønstigninger og inflation.«

Og det er netop, hvad der sker. Høj inflation er en alvorlig sygdom. Den udhuler almindelige menneskers løn og skader opsparingsviljen. Folk med store mængder fast ejendom, jord og gæld har måske fordel af højinflation. Men det er normalt personer i samfundets øverste lag. Så høj inflation er også asocial og ulighedsskabende. Skam jer, som kaster benzin på inflationsbålet.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Volden forsvinder

Hans Hauge

Alle de danskerne, som gik i skole før 1967, blev udsat for en brutal voldskultur, som har mærket dem for livet. Efter 1967 forsvandt volden fra den danske folkeskole. I 1967 blev spanskrøret afskaffet. Det var et fremskridt. Vi nærmede os målet. I 2022 fandt de ud af, at der var små enklaver i Danmark, hvor børnene blev udsat for en voldskultur som fra den mørke tid før 1967. Det har chokeret de fleste. Noget må gøres. Alle kostskoler skal overvåges.

Hvad er nu alt det her et udtryk for? Det skal vise, at menneskene bliver bedre og bedre. Det skal styrke troen på fremskridt og oplysning. Vi skal føle, at vi går mod paradis med sang (dvs. rock). Omkring år 2030 vil vi erfare, at mennesket er født godt, og at det er kulturen, der skaber volden. Vi er nået naturtilstanden. Nirvana.