Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hadkampagner mod DF og Nye Borgerlige minder om kvinde-brydning i mudder

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et grotesk skue

Jarl Cordua

Berlingske beretter historien om anonyme Facebook-grupper, der angiveligt bedriver hadkampagner mod de to rivaliserende højrefløjspartier Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Måske med henblik på at støtte modparten. En kulørt fortælling som avisen beskrev som fuld af »forræderiske karakterer, nettets anonyme kringelkroge og private bikinibilleder«, og hvor både DFs Morten Messerschmidt og NBs Pernille Vermund indtager markante biroller i festforestillingen.

Begge partier konkurrerer benhårdt om at forsikre højrefløjsvælgere om, at netop de besidder den hellige gral, der i en ruf kan ekspedere muslimske udlændinge ad hekkenfeldt til. Dårligere går det åbenbart for partierne at forklare eller holde styr på de hadkampagner, som truer med at trække dem begge ned i sølet.

Groft sagt betragter skuet og føler sig hensat til den groteske forlystelse, hvor amerikanske mænd med cowboyhatte på behørig afstand betragter kvinde-brydning i mudder, mens de indtager velskænkede kolde fadøl.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Bagklogskabsvidenskab

Peter Nedergaard

Groft sagt synes, at coronakrisen har skabt baggrund for en form for helt ny, tværvidenskabelig uddannelse i universitetsregi baseret på det bagklogskabsvidenskabelige genstandsfelt. Uddannelsen i bagklogskab skal trække på elementer fra virologi, immunologi, politologi, psykologi, økonomi og filosofi. I undervisningen kan der undervise mange kompetente personer, som har giver deres besyv med under coronakrisen. Muligvis er der endda et mørketal af mange flere udmærkede personer rundt om på universiteterne.

Mottoet for uddannelsen er hentet fra Søren Kierkegaard: »Livet må forstås baglæns, men må leves forlæns.« Efter endt uddannelse får de færdige kandidater titel af »candidatus post prudens« – eller kort: cand.post.prud. Hermed har Groft sagt givet dette stykke uddannelsespolitiske innovationsarbejde videre til fri afbenyttelse.