Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Godt vi har S til at holde folkeskolen tilpas dårlig

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvad ikke alle kan

Eva Selsing

Er det vigtigt, at en dansklærer kan sætte kommaer, taler et ordentligt dansk og generelt er fagligt stærk? Det mener en arbejdsgruppe, som vil oprette »Den Frie Læreruddannelse«, hvilket har fået en række borgerlige partier og R til at stille beslutningsforslag derom.

Regeringen har dog afvist forslaget med begrundelsen, at det »vil tage studerende fra de uddannelsessteder, der ligger i nærheden.« Klart. Det går ikke. At nogle af de lærerstuderende får en bedre uddannelse, der gør dem mere kvalificerede til deres fag og dermed arbejde, dét kan vi virkelig ikke have.

Kunne det tænkes, at der var en sammenhæng mellem de danske læreres, i forhold til udenlandske kollegers, relativt dårlige fagkvalifikationer og så elevernes ditto? Det er godt, vi har Socialdemokratiet til at sikre, at det vigtigste middel til at bryde den negative sociale arv, nemlig folkeskolen, holdes tilpas dårlig.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Venstre(fløjens) tvangsfællesskab

Hans Hauge

I 1950ernes Danmark var det sådan, at hvis en mand havde et godt job, havde familien råd til, at konen kunne være husmor. Det var danske værdier. De fattige mænds koner var tvunget til at gå på arbejde. Sådan har mange indvandrede det. Og det er et formørket kvindesyn. Synes Venstre. At tænke sig: Vi var formørkede for kort tid siden, men nu har vi fået helt nye, danske værdier. Kvinderne skal på arbejde. Gøre rent på hoteller. Vaske op i kantiner. Arbejdet gør dem frie. De skal være, som Venstre siger, en del af »fællesskabet«. Det totale fællesskab uden en eneste hjemmegående muslim. Behøver man sige, at det er det stik modsatte af liberalisme og troen på individet og det frie valg?