Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt glæder sig til den første islamiske, queer superhelt

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Woke på kollisionskurs

Eva Selsing

Og så var der Marvel-virksomheden, der som så mange andre i kapitalismen var blevet woke. Robin fra Batman-universet er for nylig blevet gjort biseksuel, Captain America er nu homoseksuel, og i en ny produktion er Supermans søn også til mænd. Det måtte komme, men det er spændende at overveje, hvor det ender. En række udfordringer kan anes i horisonten: Hvordan vil woke-folket for eksempel forene repræsentation af ortodokse muslimer med kønsopløsningen?

For det er blot et spørgsmål om tid, før vi får en islamisk superhelt. Hvordan skal vedkommende optræde sammen med kataloget af queer-karakterer uden at sætte den islamiske verden i oprør? Det skal blive spændende at se, hvilken gruppe af angiveligt undertrykte minoriteter, der går af med sejren. Herfra holder vi på islam. Den progressive, liberale populærkultur har en faible for det eksotiske. Men vi får se!

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Om at kaste med sten

Peter Nedergaard

Pensioneret professor i idéhistorie på Aarhus Universitet, Hans-Jørgen Schanz, er her i avisen yderst kritisk over for den nye generation af marxistisk inspirerede idéhistorikere og filosoffer. »De er så selvhøjtidelige, at det halve kunne være nok,« siger han i dag.

Groft sagt er helt enig. Men Schanz har selv speciale i Karl Marx, og hans adgang til berømmelsen var i sin tid en af de mest esoteriske bøger om Marx, som er skrevet på dansk. Dens sprogbrug var ud over alle grænser formuleret i et selvhøjtideligt dansk-tysk. Den var i sin tid en slags bibel blandt de selvhøjtidelige aarhusianske studenteroprørere, og dens yderst selvhøjtidelige titel lød: »Til rekonstruktionen af kritikken af den politiske økonomis omfangslogiske status«. Var der én, der nævnte noget om at bo i et selvhøjtideligt glashus?