Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Gamle hvide mænd skal passe på med at tilføre fakta til en kønskamp

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra fagkamp til kønskamp

Christian Marcussen

Fordi sygepleje var et kvindefag, så fik sygeplejerskerne en uretfærdigt lav lønindplacering ved Tjenestemandsreformen i 1969. Sådan lyder den centrale påstand i sygeplejekonflikten. På den måde har Dansk Sygeplejeråd fået tryllet en fagkamp om til en kønskamp.

I Kristeligt Dagblad kalder to arbejdsmarkedseksperter nu fortællingen for en myte:

»Den er bare ikke korrekt,« siger pensionerede chefkonsulent Mogens Esmarch, som har forhandlet lønninger i det offentlige. »Det tangerer til historieforfalskning,« siger professor emeritus Flemming Ibsen og fortsætter: »Indplaceringen havde intet med køn at gøre, men skyldtes, at sygeplejerskeuddannelsen dengang var en treårig lærlingeuddannelse.«

Men hvad er nu det? Et forsøg på at tilføre fakta til en kønskamp? Det tror Groft sagt ikke, de to gamle hvide mænd kommer langt med.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

SU til alt og alle

Peter Nedergaard

Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse reklamerer med, at unge i Danmark kan tage en uddannelse i islam og tyrkisk kultur organiseret af Tyrkiets Direktorat for Religiøse anliggender under Recep Tayyip Erdoğans styre. Det kan man få dansk SU til.

»Man burde have sat sig bedre ind i uddannelsen og undersøgt curriculum og undervisningsmateriale,« kritiserer Dietrich Jung, som er professor i islamiske studier. Ifølge Forsknings- og Undervisningsministeriet er alt imidlertid foregået efter bogen. Når en studerende ansøger om SU til en uddannelse i udlandet, stoler SU-Styrelsen blot på de oplysninger, som styrelsen får udefra.

Groft sagt er enig. Vi synes også, at man bør give SU, hvis unge vil studere på Kinas Kommunistiske Partis afdeling for agitation og propaganda i Beijing og hos Vladimir Putin. Vis nu lidt åbenhed og tolerance, Dietrich Jung. Stol på mennesker.