Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Fryd jer - identitetspolitikken er tilbage i Politikens debatspalter

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Coronakrise lakker mod enden

Jarl Cordua

I snart tre lange måneder har coronakrisen hjemsøgt Groft sagt. Avislæsning har været en meget alvorlig omgang med bekymring for de smittedes ve og vel og tænders gnidsel over fremtidsudsigterne og folks beskæftigelse og erhvervslivets økonomisk ruin. Længe skimtedes intet håb eller blot et glimt af en solstråle. Men så pludselig her forleden, da brød lyset frem!

For i dagbladet Politiken stod at læse en kronik forfattet af en vis Rolf Mertz, der bar overskriften: »Forfatter og aktivist: Drop nu skræmmehistorierne om lesbiske, der trods deres afsmag for penisser føler sig tvunget til at dyrke sex med transkvinder.«

Groft sagt forstår ikke et ord af problemstillingen, men konstaterer at ligeså sikkert, som vintergækkers fremkomst er en forårsbebuder, er den identitetspolitiske diskussion om færdselsreglerne for de 71 køns interaktions tilbagevenden i Politikens debatspalter på samme måde et tydeligt varsel om, at coronakrisen nu synger på sidste vers.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kogepladen

Hans Hauge

Inger Støjbjerg er skyld i at ændre ordvalg, og det må hun ikke. Det skriver Ulrik Dahlin i Information, hvor han fantaserer om, at hendes instrukser skal på kogepladen, men han drømmer nok om, at det er Støjberg selv, som skal på pladen. Støjberg ændrede ordet »instruks« og erstattede det med »politisk tilkendegivelse«, men Dahlin fastholder, at den politiske tilkendegivelse er en instruks. Hvordan kan han afgøre om en tekst er det ene eller det andet? De har på forhånd besluttet, at teksten er en instruks, for der er nedsat en Instrukskommission. Sagen er dermed afgjort på forhånd. Juristerne og Dahlin taler om »unge asylpar«. Ja, er det ikke yndigt? Lad os ændre ordvalg: Det er en ung jomfru gift med en ældre mand. Det er islamisk #MeToo. Men den slags taler man ikke om på venstresiden. Det har de fået en instruks om. Kogeplader er ok.