Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Fratag Mellemfolkeligt Samvirke al offentlig støtte

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skriv under: STOP Mellemfolkeligt Samvirke

Eva Selsing

I perlerækken af (meget) venstreorienterede kampagner har Mellemfolkeligt Samvirke senest kastet sig over Syriensdebatten. »Stop udvisningerne – Danmark skal IKKE inddrage syrernes opholdstilladelser og presse dem tilbage til Syrien,« hedder det, og så kan man, hvis man er utrolig venstreorienteret eller medlem af Bedsteforældre for Indvandrervold, skrive under. Så der kan komme mere islam på gadeplan til de danske kældermennesker, ikke også.

Det ville dog være yndigere, hvis ikke vi andre finansierede dette vanvid over skattebilletten. Det er en utroligt lavthængende politisk frugt for de borgerlige: fratag Mellemfolkeligt Samvirke al offentlig støtte. Det vil Mellemfolkeligt Samvirke utvivlsomt også være gladere for i det lange løb – så kan man lave venstreradikalisme helt uden, at vi andre blander os! Sæt. I. Gang.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

More German, please

Hans Hauge

Færre og færre danskere kan tysk. Hvad gør man? DR2 Deadline (bemærk, det er engelsk) havde indkaldt Dr. Philipp Ostrowicz (sådan siger man på tysk) og lektor Anna Lena Sandberg (KUA). De sagde overraskende nok, at tysk var vigtigt, fordi Tyskland er en nabo, hvad Sverige også er.

Vi ved alle, at man udmærket kan klare sig med engelsk i Hamburg og Malmø. Det er ligegyldigt, om man kan tale tysk. Det handler om at kunne læse det. To litterater nævner ikke med ét ord litteratur: Goethe, Schiller, Heine. Tysk filosofi nævnes ikke. Kun kultur. Alle ved, at hvis tysk skal fremmes, skal det være obligatorisk, men det tør ingen gøre det til. Og så kommer vi til det hyklerisk morsomme. Slå op på Sandbergs hjemmeside. Hvad står der? »My main research area …« Og hun redigerer »Journal for the Study of …« Og så går hun ind for økologi. Oekologie var jo også en tysk opfindelse. Hvad med at hun i det mindste selv brugte tysk?