Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt foreslår fire ismer til Løkkepartiet

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Løkkepartiet

Peter Nedergaard

Lars Løkke Rasmussen har meldt sig ud af Venstre, og det formodes, at han vil stifte et nyt borgerligt midterparti. Groft sagt vil gerne bidrage med fire –ismer til partiprogrammet. Alle ligheder med virkelige begivenheder er tilfældig. § 1: Uideologisk pragmatisme, hvor »dem, der tjener mere og afleverer meget og nu afleverer lidt mindre, ja, de afleverer så mere mindre end dem, der tjener lidt mindre og afleverer mindre, men altså så afleverer mindre mindre.« § 2: Centralisme, idet sygehusene og politiet skal samles i landsdækkende enheder. § 3: Kammeraterisme, da udtjente ministre med mindst ti års anciennitet skal tildeles en ambassadørpost i et mellemstort land som Italien eller Polen. § 4: Nepotisme, thi Løkkefonden skal på de kommunale budgetter uanset faglige bedømmelser af dens initiativers effekt. Lad os få gang i underskrifterne!

Splittelsessnak

Hans Hauge

»Brexit har splittet briterne i fire år«, skriver Politikens Elisabeth Svane. »Det er et splittet folk«, fortsætter hun. Ja, naturligvis. Hvad skulle det ellers være? Hvorfor går journalister op i splittelse? Er det et problem? England var splittet under Thatcher. I fortiden talte man om The Two Nations. England var splittet, fordi det var et klassesamfund. Skotland er splittet. Flertallet er nationalister, mindretallet briter. Danmark blev splittet, da vi kom i EF. Maastricht splittede Danmark. Der er to ting, som kan ophæve splittelse: nationalisme eller socialisme. Nationalisme er lagt for had. Kun socialismen er tilbage. I det klasseløse samfund er der ikke splittelse. De borgerlige er udryddet. Så indtil socialismen er realiseret, vil der være splittelse og tak for det.