Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Fordelen ved taxachauffører, der ikke kan dansk, er den velsignede stilhed under turen

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Peter Nedergaard

Tavshed er guld

Kommende taxichauffører skal fremover have bestået folkeskolens afgangsprøve i dansk for at kunne blive optaget på kurser, der kan udløse chaufførkortet. Det er en del af oplægget forud for forhandlingerne om taxiloven fra transportministeren, som støttes af et bredt flertal i Folketinget.

Denne Groft sagt-skribent undrer sig såre over forslagets dårskab. Han har mangen engang taget taxaen fra lufthavnen, og hver gang har det været en lise at sætte sig ind i en taxa, hvor chaufføren ikke ævlede løs – men blot indtastede adressen og kørte afsted. Herudover er jobbet som taxachauffør ofte en indgang til det danske arbejdsmarked for de mange, som er i landet uden afsluttet folkeskoleeksamen, men som samtidig gerne ville leve op til det hidtidige krav om selvforsørgelse. MÅ de nu ikke længere bestille noget? SKAL overførselsindkomst nu være normen?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Gaggak

Hans Hauge

Et postmoderne kommercielt massekulturprodukt, der helt alvorligt talt kaldes Lady Gaga, hvilket nok er det sidst ekko af Dada – altså dadaismen – skrålede den amerikanske nationalmelodi. Det var vel nok nationalt. Der var ikke rigtig tilskuere til showet. Men åbenbart passer den aldrende katolik Biden godt sammen med ladyen. Den kulturelle kapital er mager, kan man se.

Der var det gode ved indsættelsen, at de næste fire år ikke skal gå med at skændes om, hvor mange der så på. Der var ingen. Det må derfor være det laveste antal siden indsættelsen af James Buchanan. Til gengæld har der aldrig før været så megen militær i gaderne klar til at skyde på deres medborgere.