Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Forældre bør holde op med at give deres poder klimapsykoser

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klimapsykoser

Eva Selsing

Psykologer melder om en stigende tendens til at børn og unge må i behandling for klimarelateret angst. Depression og tvangshandlinger: Ja, en mor beretter sågar om en søn, der ikke ser nogen grund til at stå op om morgenen længere på grund af klimaet.

Der var engang, hvor det hørte med til voksenansvaret at skærme børn mod voksenlivets genvordigheder. Deriblandt at friholde barndommen fra irrationel samfundsangst. I dag er det lige omvendt: her bruger man barnesindets tilbøjelighed til at være bange, som våben i en grundlæggende ideologisk klimaskræmmekampagne.

Der må være en klinisk diagnose til denne voksenadfærd. Man burde sende de forældre, der ikke formår at forklare poderne, at vejrets skiften ikke er Jordens undergang, i terapi i stedet. Gerne tilsat lidt af den beroligende nervemedicin, man hælder i drenge fordi de er, nåja, drenge.

Pernilles to tunger

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil ikke fremover høre om skoler, som kalder sig Tradium (ligger i Randers), College 360 (Silkeborg) og Learnmark (Horsens). Det er grinagtigt med den slags engelskagtige navne, som skal få det hele til at lyde sådan rigtig internationalt. Undervisningsministeren vil i fremtiden forlange, at skoler skal hedde noget, man umiddelbart kan gennemskue.

Groft sagt er enig. Ligesom vi er enig i, at det er betænkeligt, når samme minister tyr til at anvende uigennemskuelige ord som mansplaining, fordi hun vil sætte en mand på plads for vedkommendes kritik af nedskæringer af støtten til friskoler uden argumentation. »Det som er dig imod, gør det ikke mod dit medmenneske.«