Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Fogh & Co. burde skamme sig. Men det ligger ikke til dem

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skam forbi

Peter Nedergaard

Det står nu lysende klart, at Danmarks krigsdeltagelse i Irak er foregået på et grundlag, som er uværdigt for det danske demokrati. Oplysningerne i processen er ikke givet videre, er formummet og præsenteret i et rosenrødt skær.

Sligt er også uværdigt for forsvaret. Over for de omkomne soldater og deres familier. I forhold til skatteyderne, som betalte de mange hundrede millioner kroner, krigen kostede Danmark.

Groft sagt mener, at beslutningstagerne bag Irak-krigen burde skamme sig noget så grundigt. Det gør de nu nok næppe. Det ligger vist ikke til dem.

Forsvar Mogens

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Torben Busekvist skoser i et læserbrev i Berlingske Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen, fordi han med brave ord forsvarer det uafhængige medie, netavisen Pio.

Groft sagt må kalde til orden. Bare fordi fagforeninger giver årlige tilskud til Pio fra 160.000 til 1,83 mio. kr., og bare fordi chefredaktøren stiller op til Folketinget for Socialdemokratiet, og bare fordi avisen har et socialistisk-demokratisk idégrundlag, er avisen da ikke i lommen på Socialdemokratiet. Det er grebet ud af den blå luft.

Mogens Jensen er medieordfører, og bare fordi han er socialdemokrat, kan han da godt forsvare den fri presse uden at blive skudt skumle motiver i skoene. En landsindsamling til fordel for Mogens og Pio vil være på sin plads.

Sort snak fra Nordea

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nordeas topchef Casper von Koskull var både »skuffet og vred«, da det i 2016 via de såkaldte Panama Papers kom frem, hvordan banken blev brugt til skatteunddragelse. Dengang fandt han det »betryggende, at der ikke er fundet bevis for, at ansatte proaktivt har hjulpet med skatteunddragelse«.

Nu har Finans.dk afsløret, hvordan Nordea har hjulpet en russisk kunde med at oprette og tilbagedatere et falsk lån, så kunden kunne trække penge ud af et selskab registreret på De Britiske Jomfruøer. Nordeas forklaring? De spillede blot en »aktiv«, men ikke en »proaktiv« rolle.

Det er juridisk sort snak og ikke så lidt frækt, men det værste er, at Nordea nok skal slippe af sted med det.