Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Flyt til Aalborg, hvis din virksomhed udleder CO2

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flyt til Aalborg

Peter Nedergaard

Regeringen vil udrulle en CO2-afgift, som alle udledere skal betale. Nåh jo. Alle og alle. Danmarks største CO2-udleder er cementfabrikken Aalborg Portland, men denne udleder får lov at slippe betydeligt billigere. Det har naturligvis ingen – vi understreger: ingen – forbindelse med, at Mette Frederiksen er opstillet og valgt i netop Aalborg. Alligevel har vi et godt råd til andre storudledere af CO2: Flyt til Aalborg. For en sikkerheds skyld. Det kunne være Statoils Raffinaderi ved Kalundborg eller ingrediensvirksomheden, CP Kelco ved Lille Skensved. Som sidstnævntes direktør, Jørn Stryger, siger: »Man har jo tilgodeset nogle virksomheder med mineralogiske processer [læs: Aalborg Portland], mod at de omstiller sig, men os andre virksomheder, der allerede har en plan, bliver jo flået.« Sagen er blot, at planen mangler den aalborgensiske lokalisering.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Genial plan

Lars Møller

Regeringen har offentliggjort en plan, hvor danskere med naturgas som opvarmning i slutningen af 2022 skal informeres om, hvorvidt de skal skifte til opvarmning med fjernvarme eller varmepumper. Det sker, fordi vi efter 2030 ikke længere skal være afhængige af naturgas i Danmark. Umiddelbart troede Groft sagt at en sådan plan ville bygge på detaljerede beregninger af om elnettet overhovedet kan trække en så voldsom belastning, og om hvordan man overhovedet kan udbygge fjernvarmenettet til de cirka 400.000 danskere, der er afhængige af naturgas. Dette er åbenbart allerede foregået og må være almenkendt, da Pia Olsen Dyhr (SF) mener, at planen ikke er ambitiøs nok, fordi vi både kan og skal være uafhængige ved udgangen af 2027. Groft sagt troede også, der var mangel på arbejdskraft med videre, men det er åbenbart bare pølsesnak.