Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Flere kvindekvoter blandt skraldemænd og murere

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selektive kvindekvoter

Christian Marcussen

Nu vil De Radikale igen have kvindekvoter i erhvervslivets bestyrelser: »Vi kan ikke vente på ligestillingen, og derfor er vi nødt til at handle politisk,« siger ligestillingsordfører Samira Nawa.

Anledningen er, at andelen af kvinder i danske bestyrelser har ligget stabilt på omkring 20 procent de sidste syv år. Og at den i perioden kun (?) er steget fra 16 procent til 24 procent i de børsnoterede selskaber.

Desuden har det gjort stort indtryk på den radikale ligestillingsordfører, at kvindelige erhvervsledere som Stine Bosse, Lone Fønns Schrøder og Karen Frøsig (som alle har kunnet klare sig uden kvoter) argumenterer for, at der skal indføres kvoter.

Så vidt Groft sagt kan se, er det kun i toppen af dansk erhvervsliv, at der skal indføres kvindekvoter. Det er, som om ligestillingskampen for flere kvindelige skraldemænd og murere ikke rigtigt er kommet i gang endnu.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Visioner?

Peter Nedergaard

Det har længe været krævet, at politikere skulle komme med visioner om snart det ene og snart det andet. Og manglende politiske visioner er blevet en alvorlig beskyldning, som kan rettes mod politikere. Groft sagt er kritisk over for dyrkelsen af politiske visioner. Adolf Hitler havde skam visioner. Josef Stalin havde også visioner. Mao Zedong udtrykte gerne sine visioner. Men disse visioner var mildt sagt ikke noget at samle på. Problemet med politikere med visioner er, at målet meget let kommer til at hellige midlet. Dermed ofres mennesker, fornuft og proportionalitet let på visionernes alter.

Derfor er Groft sagt enig med den nu afdøde, tyske socialdemokrat og forbundskansler, Helmut Schmidt, der om politikere med visioner udtalte: »Har man visioner, bør man gå til lægen.«