Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Finanslovsforhandlingerne minder om at kaste jordnødder til aberne i zoo

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Jordnødder til aberne

Jarl Cordua

Politiske forhandlinger om finansloven følger ofte en velkendt dramaturgi. Eksempelvis har regeringen i år ladet særlige statslige tilskud til en række museer løbe ud, bl.a. 1,5 millioner kr. til herregårdsmuseet Gl. Estrup på Djursland. Det er tiltag, der får stor offentlig opmærksomhed, idet de ramte naturligvis skræpper op og render regeringens parlamentariske grundlag på dørene med bønskrifter om at få ændret forslaget. Dernæst  erklærer et af regeringens støttepartier, at man vil overtale finansministeren. Han vil siden i finansforhandlingerne, når det rigtige tidspunkt er inde, finde de krævede småbeløb. Men de kommer naturligvis med en pris, når finansministeren selv skal have indrømmelser andre steder, som omvendt sjældent får samme opmærksomhed.

Den politiske proces minder Groft Sagt om, når der kastes jordnødder ind til aberne, der så springer hysterisk rundt for at få godbidder, hvilket vækker stor opmærksomhed blandt publikum, men ikke fylder meget i foderbudgettet.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Comeback Pia

Eva Selsing

Fungerende formand for Venstre, Inger Støjberg, meldte forleden ud, at hun synes, #Metoo er kørt af sporet. Det fik nogle ukendte, venstreorienterede partifæller til at tage afstand fra Støjberg i et debatindlæg. Men også den tidligere konfliktombruste borgmester i København og »Vild med dans«-deltager, Pia Allerslev (V), havde følelser og meninger om sagen. Hun efterlyste holdninger, hun kunne »identificere« sig med og udtrykte længsel efter at få den værdiradicoole J. Ellemann tilbage ved roret for partiet.

Men der er mere i Pia end bare medløberi på en venstreorienteret dagsorden. Samme dag som disse udtalelser, berettede hun nemlig til andre medier, at hun også havde haft corona, med denne yndige beskedenhed: »Der er vildt mange, der har skrevet til mig, hvor modig jeg er at stå frem med, at jeg er smittet, og hvor godt det er, at jeg tør stå frem.« Nogen savner vist at være i vælten, hvad? Kan de ikke tage hende ind i »Vild med dans« igen?