Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Faux pas på fransk – i dansk fjernsyn

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Faux pas

Søren Pind

Den udmærkede Jesper Thobo Carlsen, der har en strålende karriere bag sig som udenlandskorrespondent og redaktør, bl.a. på organet for den påståede højere oplysning, satte sig forleden med en af de strålende paneuropæiske stjerner og udspurgte den mand, vi alle har med i vores aftenbøn i disse tider: Den franske EU-kommissær med ansvar for indre anliggender og leder af EU-komissionens særlige taskforce, som det hedder på postbrexiteuropæisk, for vacciner, Thierry Breton.

Groft sagt satte sig forventningsfuldt til rette ved udsigten til et interview på højt intellektuelt niveau og en helt anderledes konversation end den dag til dag-tilgang, der præger den danske, let mugne rejsestald. Men kort tid efter frøs denne signatur – troede ikke sine egne øjne. Thøger Seidenfadens og Bo Lidegaards avis har helt droppet det internationale udsyn og respekt for andre mere raffinerede kulturer: Thobo var dus med den fine franskmand!

Seidenfaden – hvis familie har stolte bånd til det franske og som selv talte sproget flydende – vender sig i sin grav. Og nu har vi forklaringen på, hvorfor den danske vaccineudrulning er forsinket. Den slags gør man ikke ustraffet mod en franskmand. Ak.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Bivirkninger udbedes

Peter Nedergaard

AstraZenecas vaccine mod covid-19 er kommet under mistanke for at have bivirkninger i form af blodpropper. Der er tale om, at nogle håndfulde skulle have fået en blodprop ud af de flere millioner, der indtil nu skulle have modtaget vaccinen. Ingen ved endda, om der overhovedet er sammenhæng mellem vaccine og blodprop. Eller om blodpropperne var kommet under alle omstændigheder. Hvorom alting er, så har AstraZenecas vaccine givetvis reddet mange, mange, mange flere menneskeliv, end den har kostet. Endvidere vil Groft sagt gerne pege på, at alle vacciner har bivirkninger. De må naturligvis blot ikke være for mange eller for omfattende. Men der findes kun én slags vaccine helt uden bivirkninger. Det er den vaccine, som er virkningsløs.