Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt får spontant lyst til at hejse flaget i allernærmeste landsbykirke

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

DF og engelske reaktionære

Jarl Cordua

Det på alle måder reaktionære brexiteer underhusmedlem, Jacob Rees-Mogg, har gjort det til sit særkende, at han trives bedst med arkaisk sprog og titler. Metersystemets ensretning er derfor heller ikke hans kop te, hvorfor han anbefaler de »imperiale mål« som britiske miles, fod etc.

Den svært anglofile DF-næstformand, Søren Espersen, udtrykte forleden på det ellers så nymodens Twitter sin spontane begejstring for Rees-Moggs udmelding.

Groft Sagt funderer over, hvor langt Espersen mon vil følge sin engelske helt? Måske vi fremover herhjemme også bør måle i Ole Rømers gamle mål fra 1683? Så kunne besparelsen i Kim Christiansens nu skinlagte omfartsvej ved Mariager måles i én fuldgod dansk mil, 736 alen, én fod og knap tre håndsbredder fremfor de sædvanlige og usle otte standardiserede internationale kilometer. Alene tanken giver Groft Sagt spontant lyst til at hejse Dannebrog ved allernærmeste landsbykirke.

En kæmpeballon af Donald Trump

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Da Donald Trump besøgte London havde aktivister sørget for at lade en kæmpeballon, der var formet som en karikatur af Trump, sejle hen over byens skyline. Trump lod som ingenting, besøgte dronningen og gjorde bagefter nar ad Londons overborgmester, Sadiq Khan, der havde fremsat nedsættende ytringer om Trump.

Nu vil Trump besøge København, selvom enhver der har læst landets aviser, både de venstreorienterede og højreorienterede, ved, at han aldrig har fået et venligt ord med på vejen og er blevet kaldt racist, fascist og meget andet - direkte skrællet fra venstrefløjspressen i USA. Meget modigt, må man sige. Men mon ikke overborgmester Frank Jensen (S) ligesom Sadiq Khan, har en ballon i baghånden, der kan pustes op. Jensen er god til det med varm luft, så ballonen vil hurtigt stige til vejrs.

Ingens skyld

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Indenrigsminister Astrid Krag (S) er en god chef for sine folk, især dem der i sin tid var med til at indføre det digitale vælgererklæringssystem. IT-sikkerhedseksperten Carsten Schürmann gjorde allerede i 2016 opmærksom på, at den var helt gal med systemet, som let ville kunne misbruges af uvederhæftige personer eller partier. Det blev det så, og selvom ingen af dem blev valgt, hænger skatteborgerne da på nogle årlige millioner kroners udgifter til partiarbejde. Ministeren vil se fremad og mener ikke, at fejlene skal vurderes, for nu laver vi jo et helt nyt system, som stensikkert er uden fejl.

Groft sagt er ufattelig enig. Det drejer sig kun om vælgernes tillid til valgsystemet, og her bør man blot konkludere, at eventuelle fejl var ingens skyld. Fuldstændig som med SKAT.