Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Få del i herligheden med et par discokugler til fødderne

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Megaseje normbrydere med glimmersko

Eva Selsing
De kender måske dameskomærket med det fantastisk seje og unikke navn Roccamore? Indehaveren har tidligere lavet SoMe-markedsføring ved at lade forskellige kendte damer med tvivlsom smag bære de glitrende og lakmalede yndigheder.

Nu har mærket så lavet en julereklame, hvori tre »normbrydere« viser, hvordan skoene kan bruges til at være 1.000 procent autentisk. En kvinde med tørklæde, en mand med stiletter og en trind dame med gennemsigtigt tøj, der intet efterlader til fantasien. En skøn, woke blanding af softcore islamisme, queer-ideologi og tidens hyldest til det vulgært selvfremstillende. Nu kan De også få del i herligheden og brandets firstmover-i-Herning-smartness ved at indkøbe et par discokugler til fødderne. Måske wokeheden lykkes med at dække over den dårlige smag, glitterstadset udtrykker?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Et nyt folk

Hans Hauge

DR – især P1 Morgenwoke –  har opfundet et helt nyt folk, som bor i Danmark. Det hedder »Embedsfolket«. Måske er det blot et nyt navn, hvor »mænd« er erstattet af »folk« (people/pøbel). Embedsmænd er blevet til embedsfolk. Folk omfatter nemlig kvinder (tænk på Mor Danmark): Folket taler modersmålet. DR må jo efterhånden føle et vist feministisk ubehag, når deres journalister skal sige »nordmænd«. Snart hedder de nok »nordfolk«. Ja, sproget forandrer sig. DR erstatter også »mand« med ordet »person«. Søpersoner (tidligere sømænd), målpersoner, juleperson, ombudspersonen, forpersoner. Det kan de gøre, fordi det latinske »person« er blevet erstattet af det græske ord »karakterer«. Der findes ikke personer i skuespil eller romaner længere, de hedder karakterer, selvom karakter er noget, en person har. En dag bliver så forpersoner måske til forkarakterer – eller hvad med en embedskarakter? Det gælder om at forandre sproget, når man(d) nu ikke kan forandre verden.