Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Er vi vidner til et radikalt tvangsægteskab?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tvangsægteskabet

Peter Nedergaard

Sofie Carsten Nielsen blev radikal leder sidste år efter de af hende kendte sexismeafsløringer af den tidligere leder, Morten Østergaard. Siden er det kun gået nedad for tilslutningen til de Radikale i meningsmålingerne. Samtidig har partiet oplevet, at to MFere i form af Ida Auken og Jens Rohde er flygtet fra partiet. Nu har Sofie Carsten Nielsen indgået i en ny varm relation med Martin Lidegaard, som er forfremmet til næstformand, og den nye duo har ladet sig afbilde næsten kind mod kind på de sociale medier. Lidegaard tabte ellers valget til den nuværende leder og gik i så alvorlige tanker om at forlade partiet, at han havde ladet et nyt partinavn registrere: »Midten – Danmarks bæredygtige parti«.

Groft overvejer lige nu, om det nye politiske ægteskab bygger på følelser – eller om der er tale om et tvangsægteskab styret af meningsmålingerne.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Egtvedpigen var transkønnet og sort

Bent Blüdnikow

Der er stadig debat om Egtvedpigen. Hvem var hun, og hvor kom hun fra? I 2015 mente museumsinspektør Karin Margarita Frei, at hun kom fra Sydtyskland, og at hun ikke var dansk. Frei havde det på samme måde selv: »Jeg var i det hele taget for latinoagtig, selvom jeg hele tiden havde følt, at jeg var pæredansk. Men da jeg endelig kom til Danmark, var jeg det slet ikke. Jeg var bare fremmed.« Freis undersøgelse affødte en debat om danskhed, og venstrefløjen brugte den som argument for, at al den snak om et oprindeligt dansk folk var noget, som formørkede typer fra Dansk Folkeparti havde opfundet.

Nye politiske bevægelser betyder, at gæt på Egtvedpigens etniske oprindelse og udseende ændrer sig, for arkæologi og historie er blot afspejlinger af tidsånden. Det forlyder nu fra velinformerede kilder, at Egtvedpigen var farvet eller sort og stammede fra Afrika. Desuden fremsætter museumsinspektører den formodning, at hun kan have været lesbisk eller måske transkønnet.