Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Er Venstre ude på at slå den nordjyske fribytter-økonomi i stykker?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvorfor skal nordjyder nu betale moms?

Peter Nedergaard

Forfatteren Hans Lyngby Jepsen skrev engang en bog om Nordjylland. Heri beretter han om nordjyders syn på moms, afgifter og slige sager, som er besluttet i København: »Da landet under Anden Verdenskrig fik rationeringskort, besluttede nordjyderne, at her skulle den slags ikke få gyldighed. Det kom det heller til, hvad mange varer angik. Man byttehandlede og tiltuskede sig. Og da oms og moms og den slags djævelskab blev vedtaget ovre i Folketinget, sagde nordjyderne: Ikke hos os!«

Nu vil Venstre så have, at alle borgere skal betale 12,5 procent i moms af alle varer og tjenester over det ganske land. Groft sagt undrer sig og spørger, hvorfor nordjyderne i den grad skal belemres ekstraafgifter, som de aldrig har taget til sig? Er man ude på at slå den nordjyske fribytter-økonomi i stykker?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Lukkede grænser

Hans Hauge

I maj 1997 arrangerede Sønderjyllandskomiteen en menneskemur ved den dansk-tyske grænse, og de medvirkende var grundtvigske præster, Niels Hausgaard- og Kim Larsen-typer samt anti-kapitalister fra København. Socialismen ville lukke grænser, men kapitalismen ville åbne. Demonstrationen var vendt mod Schengen, som over 60 procent af danskerne var imod.

Så gik tiden. Alle blev grænseoverskridende. Grænserne forsvandt, men så lukkede politikerne grænsen igen. Nu protesterer helt andre mennesker mod den lukkede grænse. Nu er lukkede grænser nationalisme. Engang var grænsen et åndeligt dannevirke mod syd, i dag er grænser dårlige for de tusinder af sommerhuse, som naturen er plastret til med. Fra ånd til penge.